⛽ 95 - 646Ft/l     D - 710Ft/l   -   💱 EUR - 398,43Ft     USD - 368,07Ft     CHF - 397,78Ft   -   📈 BUX: 46033,33pont

Az Apple likvidálta az orosz Facebookot

Az Apple eltávolította az App Store-ból a VKontakte nevű orosz Facebook-klón alkalmazást, így az már nem telepíthető az Apple termékeire a Verge információi szerint.

Tekintettel arra, hogy az Apple teljes mértékben kivonult Oroszországból, így logikus lépés, hogy az igazából orosz piacra készült VK alkalmazás kikerült az Apple alkalmazás boltjából. Az alkalmazás törlése a Store-ból egyértelműen egy újabb szankció Oroszország felé a 2022. február 24-én, az oroszok által Ukrajna ellen kirobbantott háború miatt.

A VK készítői egyébként teljes mértékben lekoppintották a Facebook egy korai dizájnját. 

Az Apple közleményt is kiadott az alkalmazás törlésével kapcsolatban: Elmondták, hogy akik korábban letöltötték az alkalmazást, azok továbbra is tudják használni, de új letöltésre már nincs lehetőség. A törlés érinti a Mail.ru és a VK Music alkalmazásokat is.

A VKontakte jelenleg az ötödik legnépszerűbb portál Oroszországban, amit Pavel Durov orosz programozó készített el, és pont emiatt később el kellett menekülnie Oroszországból, mivel nem akart együttműködni az orosz hatóságokkal, akik arra akarták kötelezni, hogy a felhasználók minden adatát továbbítsa az orosz kormányzat felé. Később a portál és a hozzá tartozó appok teljes mértékben állami felügyelet alá kerültek, és magas szintű cenzúra alapján juthatnak csak hozzá róla információkhoz az oroszok, miközben a Facebookot csak proxy szerverek útján tudják elérni a programozásban legalább picit jártas személyek.

  • Találatok: 79