⛽ 95 - 570Ft/l     D - 553Ft/l   -   💱 EUR - 371,66Ft     USD - 338,52Ft     CHF - 379,55Ft   -   📈 BUX: 46331,46pont

Orbán Viktor: "A Sas leszállt!"

PÁRIZS, FRANCIAORSZÁG - Meglehetősen kétértelmű kifejezéssel jelentette be Orbán VIktor miniszterelnök a közösségi oldalain, hogy megérkezett Párizsba azért, hogy tárgyaljon Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel.

Orbán Viktor Emmanuel Macron francia köztársasági elnök meghívására utazott Franciaországba, és hétfőn este egy fontos tárgyalást bonyolítottak le. A magyar miniszterelnök a közösségi oldalán számolt be érkezéséről Franciaországba, amit az elhíresült "A Sas leszállt!" idézettel jelentett be.

A francia sajtó arról számolt be, hogy a magyar és francia vezetők találkozására a március végi uniós csúcs előkészületei miatt került sor. A megbeszélés témái között voltak aktuális uniós ügyek, az orosz-ukrán háború kérdése, az Európai Unió versenyképessége, energiaügyek és az európai védelmi ipar helyzete.

Ugyanakkor elgondolkodtató a miniszterelnök szállóigévé vált bejelentkezése: "A Sas leszállt!"

Az idézett bejelentkezés két helyről lehet ismerős: Az egyik, amikor Neil Armstrongék megérkeztek a 1969. július 20-án Hold felszínére, és biztonságosan talajt - holdat - értek, Neil Armstrong ezzel jelentkezett be a földi irányítás számára, hogy "A Sas leszállt!" - Az elhíresült mondatról tudni kell, a leszállóegység neve volt Sas.

A másik dolog, ahonnan ismerős lehet, és talán még többeknek is ismerős lehet, az nem más, mint egy 1976-os film címe: "A sas leszállt!". Ez a film a 2. világháborúban játszódik, és azt a történetet dolgozza fel Jack Higgins azonos című regénye alapján, hogy a nácik miként akarták elrabolni Nagy-Britannia miniszterelnökét, Winston Churchillt. A filmben egy kitalált katona, Kurt Steiner náci ezredes szájából hangzik el a szállóigévé vált mondat.

Bár a miniszterelnök nagy S-sel írta a Sast, ahogy Armstrongék értelmezésében szerepel, miközben a film címében kis s-sel van van írva a sas, nem biztos, hogy jó ötlet egy náci kötődésű szólást alkalmazni, különösen akkor, amikor ez a film valós történetre épül, és bár nincs konkrét bizonyíték, de nagy eséllyel valóban elhangzott az említett mondat a nácik szájából.

Gyök2: Gyök2 rovatunkat illetően továbbra sem kívánunk semmi nemű állást foglalni. Mindenki vonjon gyököt a leírtakból, vonja le a saját konzekvenciáit, és az igazság ott lesz valahol!

  • Találatok: 605