⛽ 95 - 570Ft/l     D - 553Ft/l   -   💱 EUR - 371,66Ft     USD - 338,52Ft     CHF - 379,55Ft   -   📈 BUX: 46331,46pont

Újabb rákkeltő cuccok a listán, az aloe vera is bajban van

Néhány nap múlva új cuccok kerülnek fel a rákkeltő dolgok listájára. Ezt a listát a WHO, egy nagy egészségügyi szervezet csinálja, és minden évben frissíti. A legnagyobb durranás az aszpartám, ami egy édesítőszer, amit sokan használnak fogyókúrához. De most már az aloe vera is gáz lehet, ami pedig egy növény, amit sokan használnak sebekre.

Mi ez a lista? A listán azok a dolgok vannak, amik rákot okozhatnak. Ezeket a dolgokat tudományos kutatások alapján osztják négy csoportba, ezek lehetnek kaják, tevékenységek, bármi.

A négy csoport így néz ki:

  • rákkeltőek (pl. az alkohol, HPV vírusa)
  • valószínűleg rákkeltőek (vörös hús, levegőszennyezés)
  • lehetségesen rákkeltőek (fogamzásgátlók, mobiltelefon, és ide kerül hamarosan az aszpartám)
  • nem tudni biztosan, hogy rákkeltőek-e (érzéstelenítők, hajfestékek)

A listán most újabb dolgok vannak, és elég durvák, mert az egyik az aszpartám, a másik meg az aloe vera. Patkányokon csináltak kísérleteket, és azt találták ki, hogy az aloe verás víz növeli a vastagbélrák esélyét, mert a növényben vannak olyan anyagok, amik tönkre tehetik a DNS-t.

A 2B csoport: A rákkeltő dolgokat listázó csoportban 94 dolog van, ezek közül sok nem meglepő, pl. a benzin, a bitumen, de van olyan is, ami furcsa, pl. az ázsiai savanyított zöldségek. Sok munka is veszélyes lehet - a fodrász, a szobafestő, a hegesztő, vagy a rovarirtó szerrel dolgozó, az asztalos, a vegytisztító.

A 2B alcsoportban vannak a lehetségesen rákkeltő dolgok. Ezeknél kell lennie bizonyítéknak arra, hogy rákot okoznak az emberekben vagy az állatokban. A kaják tehát akkor is bekerülhetnek ide, ha nincs bizonyíték arra, hogy rákot okoznak nekünk, de gyanús, hogy ha az állatoknál rákkeltőek, akkor nálunk is így lehet. Ebbe a lehetséges rákkeltő dolgokat tartalmazó csoportba tartoznak a csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátlók, a rádiófrekvenciás mágneses mező (amit pl. a mobiltelefon is ad ki), vagy a Ginkgo biloba kivonat.

Az alattomos aszpartámot régen fedezték fel, és rögtön nagyon népszerű lett, mert nincs benne kalória, de sokkal édesebb, mint a cukor. A cuccot évtizedek óta vizsgálják, kb. 6000 kajában van benne világszerte. És hogy hol találkozhatsz vele? Cukormentes üdítőkben, rágógumikban, kész szószokban, cukormentes müzlikben és az orvosi szirupokban is.

A rákkeltő dolgokat tartalmazó lista nem mondja meg, hogy mennyitől lesz baj, az USA-ban azt mondták, hogy az aszpartám megengedett mennyisége naponta legfeljebb 50 mg testtömeg-kilogrammonként, ami kb. 19 doboz diétás kólának felel meg. Az aszpartám jele a csomagolásokon E951, ezt figyeld, ha nem akarod túlzásba vinni.

  • Találatok: 392