⛽ 95 - 646Ft/l     D - 710Ft/l   -   💱 EUR - 398,43Ft     USD - 368,07Ft     CHF - 397,78Ft   -   📈 BUX: 46033,33pont

Ukrajna miniszterelnök helyettese nyitott a magyar nyelvkérdést illetően

UKRAJNA - Olha Sztefanisnya Ukrajna európai uniós és euró-atlanti integrációért felelős általános miniszterelnök-helyettese a Kyiv Independentnek adott interjút, amiben kiemelte, hogy az uniós tagság mellett fontosnak tartja a nyelvtörvény rendezését is, és lát is megoldást.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy tudnak arról, hogy jelentősebb méretű magyar kisebbség él Ukrajnában, és a magyar nyelven történő oktatással kapcsolatosan problémák vannak az országukban, de elmondta, hogy Ukrajna "tud megoldást erre".

Negatívumként megemlítette, hogy Magyarország a nyelvi kérdésből politikai kérdést csinál, de tisztában van azzal is, hogy a viták ellenére Magyarország mindig is támogatta Ukrajna európai uniós integrációját.

A nemzeti kisebbsége kérdése ugyanakkor az ország másik végén is kritikus, tekintve Putyin azzal az indokkal támadta meg Ukrajnát, hogy céljuk megvédeni az oroszajkú lakosságot.


Olha Sztafanisnya, ukrán miniszterelnök-helyettes

Magyar részről viszont jogosak a kritikák, mivel az ukrán nemzeti kisebbségekről szóló törvény rendkívül általánosan fogalmaz, abban csak ennyi szerepel: "jogokat és szabadságot" ad az érintetteknek. - Ez sokat is jelenthet, és konkrétan semmit is.

A miniszterelnök helyettes reálisan úgy látja, hogy tíz évbe telhet, mire Ukrajna az Európai Unió tagja lehet, de személy szerint bízik benne, hogy ez hamarabb megtörténhet.

Az Európai Uniótól Ukrajna ugyan megkapta a tagjelölti státuszt, de a tagsághoz az Unió hét rendkívül szigorú követelményének kell megfelelnie, köztük olyan feltételeknek, mint az igazságügyi- és korrupcióellenes reformok bevezetése, az oligarcha-ellenes törvény alkalmazása, átláthatóság a médiatulajdonlás- és az egyenlő médiapiaci feltételek terén, és ami magyar oldalról különösen fontos, az a nemzeti kisebbségek helyzetének törvényi rendezése az uniós alapelvekkel összhangban.

  • Találatok: 25