⛽ 95 - 646Ft/l     D - 710Ft/l   -   💱 EUR - 398,43Ft     USD - 368,07Ft     CHF - 397,78Ft   -   📈 BUX: 46033,33pont

Oroszország az egyházon keresztül is bomlasztja Ukrajnát

UKRAJNA - Az orosz ortodox egyház befolyása alatt álló ukrán orosz egyházi szárnyhoz tartozó kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostor és templomkomplexumban titkosszolgálati információk alapján tartott házkutatást az Ukrán Biztonsági Szolgálat. Amit találtak az maga a hazaárulás.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) több ukrán ortodox egyházi szárnyhoz tartozó templomban is házkutatást tartott, mivel olyan információk jutottak a szolgálat kezébe, ami szerint vélelmezhető volt, hogy az egyházon keresztül az ukránokat is Ukrajna ellen akarja fordítani Oroszország. Az ukrán állam ellen irányuló "felforgató tevékenység" elleni küzdelem részeként végrehajtott házkutatás alapján kiderült, hogy a gyanú valós, és olyan dokumentumokat találtak, melyek szerint Ukrajna egy nem létező, illetve korábban mesterségesen létrehozott állam, aminek történelme sincs, és még ettől is tovább menve tagadja az ukrán nép és az ukrán nyelv létezését is.

A házkutatások során az ukrán ortodox egyház templomaiban és egyéb épületeiben az Ukrajna létezését is tagadó iratok mellett jelentős mennyiségű oroszbarát irodalmat, készpénzt és orosz állampolgárságú személyeket talált. Az SZBU és a rendőrség emberei ezek után további házkutatásokat tartottak például a ivano-frankivszki templomban is, ahol szintén találtak az Ukrajna létezését is tagadó iratokat, de további házkutatások is várhatók.

Ugyanakkor a biztonsági erők kiemelték, hogy az orosz szerzők által írt könyvekben nem csak az ukránok elleni, hanem szinte minden más, az orosz nemzetiségtől és orosz vallásúaktól eltérő nemzetiségű és vallású személyekkel szemben jelentős mennyiségű idegengyűlölő és gyűlöletkeltő röpiratokat és könyveket találtak.


Impozáns ukrán ortodox templom

Az SZBU jelentése szerint, az eddig fellelt bizonyítékok is kimerítik az ukrán büntetőtörvénykönyv 161. cikke szerinti bűneseteket, melyek elegendőek a büntetőeljárás megindításához.

Az SZBU arról tájékoztatott, hogy tevékenységük célja, hogy a kijevi Lavrát ne használhassa fel az oroszbarát propaganda, az egyházi épületekben ne rejtegethessenek ellenséges szabotázs- és felderítőcsoportokat továbbá fegyvereket.

Irina Friz ukrán parlamenti képviselő nyilvánosságra hozta, hogy a parlamenti képviselők egy csoportja olyan előterjesztést nyújtott be a parlament elé, ami betiltja az ukrán ortodox egyház azon szárnyát, mely hű az orosz ortodox egyházhoz, és melyek elfogadják az orosz ortodox egyház fennhatóságát kánoni, szervezeti vagy bármilyen más egyéb ügyben. Egyes szakértők szerint, ez egyházszakadáshoz vezethet Ukrajnában.

  • Találatok: 24