⛽ 95 - 570Ft/l     D - 553Ft/l   -   💱 EUR - 371,66Ft     USD - 338,52Ft     CHF - 379,55Ft   -   📈 BUX: 46331,46pont

10 ezer euró - ennyiért lehet lelépni a katonaságtól Ukrajnában

Az orosz invázió miatt sokan ráébredtek, hogy szeretik az országukat, de vannak, akik inkább külföldről drukkolnak neki, nem akarnak harcolni, mert félnek. Ivan Iscsenkó önként ment katonának, amikor kitört a háború, de egy hónap múlva már el is szaladt a harctérről.

Mielőtt a frontra kerültem, azt hittem, hogy én vagyok a legmenőbb. De amikor meglátod, hogy a haverjaid meghalnak melletted, akkor elmegy a kedved a hősködéstől. Akkor jöttem rá, hogy ez nem nekem való… Láttam valakit, akit hasba lőttek, rettenetesen szenvedett, aztán láttam egy levágott fejet. Ezek az élmények mind összeadódnak. Nem akartam több ilyet látni.

Ivan Iscsenkó végül úgy döntött, otthagyja a posztját. Nem szólt senkinek, csak az anyukáját hívta fel, hogy lelép. A 30 éves pasi 4600 eurót fizetett azért, hogy elvigyék a magyar határhoz, ahol gyalog átszökött Magyarországra. Naponta átlag 30 pasi próbál átmenekülni nyugatra Ukrajnából, hogy elkerülje a besorozást. Egy-egy ilyen menekülés 2500 és 10000 euró közötti összegbe kerül.

A háború miatt a 18 és 60 év közötti pasik nem hagyhatják el Ukrajna területét, ha elkapják őket, 200 eurós büntit kapnak és rákerülnek a mozgósítandók listájára, így óriási biznisz a kamu papírok gyártása. Az illegális határátlépés segítése nagy üzletté vált Ukrajnában, 2500 és 10000 euró közötti lóvét is elkérhetnek egy-egy menekülőtől.

A France 2 tévé interjút csinált egy névtelen 30 éves dokival, aki Zaporizzsjából akar megszökni. Azt mondta, a háború kezdetén nem volt kérdés, hogy dokiként elmegy a frontszolgálatra. De az átélt szörnyűségek hatására mára megváltozott a véleménye. Nem akarok egyike lenni azoknak a szerencsétleneknek, akik elveszítik a karjukat vagy lábukat a lövészárokban.

Az ukrán-román határon dolgozó egyik embercsempész pár férfi tagja viszi a menekülőket, a nő meg szerez hamis papírokat. Tudok hamis orvosi papírt szerezni, ami azt bizonyítja, hogy az anyukát vagy a feleségét kell külföldre vinni. Ez 6000 és 7000 euró közötti összegbe kerül - mondta a nő.

Krasznoliszknál az ukrán határőrség megerősítette a járőrszolgálatot. Az egyik határőr azt mesélte, hogy sokan bevallják, félnek a harctól, ezért menekülnek, meg persze vannak, akik már külföldön élő családtagjaikhoz akarnak eljutni. Sok helyen szögesdrótkerítéssel próbálják megakadályozni a dezertálást vagy szökést. Tavaly télen több holttestet is találtunk a helyekben. Elég sok hó esett és a pasik leestek a sziklákról, megölik magukat és még fizetnek is érte - mesélte értetlenkedve az egyik határőr azokról, akiket az embercsempészek magukra hagytak nem messze a határtól.

A háború kezdete óta az ukrán határőrség hétezer pasit fogott el szökés gyanújával, de azok számát nem tudják, akiknek sikerült átjutni az Európai Unió területére.

  • Találatok: 54