⛽ 95 - 570Ft/l     D - 553Ft/l   -   💱 EUR - 371,66Ft     USD - 338,52Ft     CHF - 379,55Ft   -   📈 BUX: 46331,46pont

Durván elszabadult a lengyel-ukrán gabona balhé

Először részegezték egymást, most meg újabb tiltásokkal fenyegetnek, amikor is Tarasz Kacska, az ukrán gazdasági és kereskedelmi miniszter helyettese bejelentette, hogy Kijev beperel három EU-s országot (Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát) az ukrán gabona kitiltása miatt a WTO-nál.

Egy EU-s nagykövet a Politico szerint ezt kérdezte: Ez a pasi be volt rúgva?

Ukrajna hivatalosan is pert indított, mert a három ország nem hallgat az Európai Bizottságra, és továbbra is tiltja az ukrán gabonát. A Politico azt írja, a balhé megzavarta az EU-s összetartást, és egyes EU-s diplomaták kiakadtak a makacs Lengyelországra, a veszekedés meg próbára teszi Kijev és Brüsszel kapcsolatát másfél évvel a háború után, amikor Ukrajna visszavág – de ez még csak a kezdet a várható csetepatékból.

Kacska a brüsszeli lapnak azt mondta, ő nem foglalkozott a részeges megjegyzéssel, szerinte az EU-s diplomaták nem voltak felkészülve arra, hogy Kijevről ilyen egyértelműen beszéljenek.

Péntek este az Európai Bizottság úgy döntött, engedélyezi az ukrán gabona eladását az EU-ban, ezzel véget ért a gabonaimport korlátozása, amit öt keleti EU-s ország tavasszal kiharcolt a saját gazdáinak védelmére, mert az Ukrajnából jövő gabona lenyomná az árakat. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia órákon belül bejelentette, hogy egyedül döntenek, és betiltják az ukrán gabonát, szembe menve az Európai Bizottsággal, megsértve az EU-s piac szabályait, és felidegesítve más EU-s kormányokat.

  • Találatok: 323