⛽ 95 - 646Ft/l     D - 710Ft/l   -   💱 EUR - 398,43Ft     USD - 368,07Ft     CHF - 397,78Ft   -   📈 BUX: 46033,33pont

Oroszország bejelentette: Nem szállít kőolajat az ársapkát támogató országoknak

OROSZORSZÁG - Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvívője bejelentette, hogy Oroszország leállítja a kőolajszállítást azokba az országokba, melyek támogatták a kőolajra vonatkozó ársapka bevezetését.

Az orosz külügyminisztérium szerint az ársapka bevezetése teljes mértékben piacellenes, megzavarja az ellátási láncokat és a világ energiapiacát is bonyolítja, épp ezért megállítják a szállításokat azokba az országokba, melyek támogatták az ársapka bevezetését.

Az Orosz Föderáció vezetése többször hangot adott azon véleményének, hogy az árplafon bevezetése piacellenes intézkedés, és negatív hatással van az ellátási láncokra is, épp ezért nem terveznek szállítást olyan országokba, melyek csatlakoztak a vásárlók kartelljéhez, és tisztában vannak vele, hogy ez nem a globális energiapiac ellen, hanem kimondottan az Orosz Föderáció elleni intézkedés, ennek ellenére az intézkedést több más olajkitermelő ország is elítéli.

Mint ismeretes az Európai Unió miniszterei 65-70 dollár közötti árplafon bevezetését tervezik, de nincs teljes egyetértés. Egyes államok ettől alacsonyabb, mások magasabb értéket kívánnak meghatározni, illetve vannak olyan országok is, mint Magyarország, aki teljes mértékben ellenzi a kőolajra vonatkozó ársapka bevezetését. - Érdekes módon, itthon van a legnagyobb arányú ársapka érvényben a finomított termékekre vonatkozóan.

Szijjártó Péter, a magyar külgazdasági és külügyminiszter Belgiumban az energiaügyi miniszterek ülésén erőteljesen kitart azon álláspontja mellett, hogy a 

a brüsszeli olajársapka nem vonatkozhat a csővezetékes szállításokra, a gázársapka pedig a hosszú távú szerződésekre.

Egy olyan ország esetében, mint Magyarország, ahova csak vezetékeken keresztül tudnak eljutni az ásványkincsek, nincs realitása annak, hogy rövidtávon alternatív beszerzés útján szerezze be a földgázt és a kőolajat, így az ársapka nem veszélyeztetheti az ország működését.

Szijjártó Péter Facebook bejegyzésében az alábbit írta:

Zajlik a vita, ráadásul egyre hevesebben… Magyarország orosz kőolaj és földgáz vásárlása nem valamiféle politikai állásfoglalás, hanem egy fizikai realitás, ugyanis jelenleg csak így garantálható hazánk ellátása.

A magyar energiabiztonság számunkra vörös vonal, ezért a brüsszeli olajársapka nem vonatkozhat a csővezetékes szállításokra, a gázársapka pedig a hosszú távú szerződésekre.

Ideológiákkal nem lehet a magyar otthonokat fűteni vagy az ipart működtetni.

  • Találatok: 28