⛽ 95 - 646Ft/l     D - 710Ft/l   -   💱 EUR - 398,43Ft     USD - 368,07Ft     CHF - 397,78Ft   -   📈 BUX: 46033,33pont

Megszűnhet az üzemanyag-ársapka

MAGYARORSZÁG - A jelenlegi szabályozás értelmében 2022. december 31-ig van érvényben az üzemanyagok árára vonatkozó üzemanyag-ársapka. A Miniszterelnökség szerint cél megtartani, de annak feltételei vannak.

Az ATV Híradó kereste meg a Miniszterelnökséget a benziárstoppal kapcsolatban, hogy a kormány meddig kívánja, meddig tudja fenntartani a 480 forintos üzemanyagárat a magánszemélyek személygépkocsiai számára. A miniszterelnökség tájékoztatása szerint cél az árstop fenntartása az üzemanyagok tekintetében, de az csak akkor fenntartható, ha a Barátság-kőolajvezetéken zavartalan a kőolajszállítás az országba, illetve ha a Dunai Finomító is folyamatosan, 100%-on tud üzemelni.

Közben a Magyar Ásványolaj Szövetségtől Grád Ottó megjegyezte:

Azt gondolom, hogy a kormányzatnak is el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban.

Az üzemanyagfelhasználás az ársapka miatt jelenleg 10%-kal magasabb, mint 1 évvel korábban. Mindeközben a hatósági ár miatt a kutaknak nem éri meg külföldről importálniuk üzemanyagot, így a MOL-nak jelentősen nagyobb mennyiséget kell a kutak számára biztosítania.

Jelenleg is tapasztalható, hogy nagyon sok kúton korlátozásokat vezettek be, ami odáig súlyosbodott, hogy bizonyos kutakon csak 1 liter üzemanyagot lehet vásárolni.

Balogh József energetikai szakértő elmondta, hogy döntést kell hozni: 480 forintért ne legyen üzemanyag vagy kerüljön piaci árba, de legyen elérhető? Jelenleg ez a kérdés.

A hatósági ár eltörlése hatással lehet a piaci árra is: Tekintve, hogy jelenleg a kieső bevételeik egy részét a piaci áron értékesíthető üzemanyagon próbálják meg konszolidálni a kutak, így a hatósági ár eltörlését követően egy kettős konszolidáció együttesen jelentősen is csökkentheti az üzemanyagok árát: A hatósági ár kivezetését követően nem a nem hatósági áras termékeken próbálnák csökkenteni veszteségeiket a kutak, míg a növekvő lakossági ár miatt jelentősen csökkenhet a fogyasztás is. Márpedig mindkettő a piac szabályai alapján az ár lefelé történő elmozdulását eredményezi, így akár 50-150 forinttal is csökkenhet a hatósági ár kivezetését követően a piaci ár, ami az inflációra nézve is csökkentő hatású, mivel az üzemanyagok ára minden termékben megjelenik.

  • Találatok: 21