⛽ 95 - 570Ft/l     D - 553Ft/l   -   💱 EUR - 371,66Ft     USD - 338,52Ft     CHF - 379,55Ft   -   📈 BUX: 46331,46pont

Az MNB elvette a nyugdíjasok karácsonyát: nincs prémium, csak korrekció

A nyugdíjasoknak nem jut semmi jó az MNB-től A Magyar Nemzeti Bank friss előrejelzései olyan rosszak, hogy a nyugdíjasoknak már csak a sírás marad. A gazdaság jövőre sem fog annyit nőni, hogy osztogathassanak nyugdíjprémiumot, az infláció meg olyan magas, hogy a nyugdíjemelés is csak egy csepp a tengerben. Az MNB mostani jelentése szerint még a recesszió sem kizárt, ami azt jelenti, hogy a magyar gazdaság olyan gyenge, mint egy beteg kiscica.

A Magyar Nemzeti Bank kedden kamatdöntő ülésen volt, de nem csak a kamatot döntötték el, hanem azt is, hogy milyen lesz a gazdaság idén és jövőre. A jegybanki szakemberek azt mondták, hogy az infláció idén 17-18 százalék között lesz, ami azt jelenti, hogy minden drágább lesz, mint egy aranytojást tojó tyúk. A gazdasági teljesítmény meg mínusz 0,5 és plusz 0,5 százalék között lesz, ami azt jelenti, hogy a gazdaság nem fog nőni, hanem csak vergődni fog, mint egy hal a szárazon.

Ezek az adatok nem csak az elemzőknek és a gazdaság iránt érdeklődőknek fontosak, hanem a nyugdíjasoknak is. Az infláció ugyanis befolyásolja a nyugdíjemelést és a nyugdíjkorrekciót, míg a gazdasági teljesítmény meg a nyugdíjprémiumot. A törvény szerint ezeket akkor kapják meg a nyugdíjasok, ha az infláció és a gazdasági növekedés elég magas.

Az MNB szerint idén 2,6 és 3,1 százalék közötti nyugdíjkorrekcióra lehet számítani. Ez átlagnyugdíj szintjén havi 4700-5600 forint körüli pluszt jelent az érintetteknek. Ez nem sok pénz, de legalább valami. A baj az, hogy ez csak novemberben jön meg, addig meg ki tudja, mennyit fognak emelkedni az árak. A nyugdíjasoknak tehát még várniuk kell a pénzre, mint egy gyereknek a Mikulásra.

A nyugdíjprémiummal még rosszabb a helyzet. Ez akkor jár a nyugdíjasoknak, ha a gazdaság növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Az MNB szerint ez jövőre sem fog megtörténni, sőt 2024-re és 2025-re sem. A jegybank 3-4 százalék körüli gazdasági növekedést vár ezekre az évekre, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjasoknak nem jut semmi extra pénz. A nyugdíjprémium tehát olyan távoli álom marad, mint egy lottóötös.

A Magyar Nemzeti Bank friss előrejelzései tehát nem kecsegtetnek sok jóval a nyugdíjasok számára. A jegybanki szakemberek úgy tűnik, nem nagyon gondolnak rájuk, amikor döntenek a kamatról és az inflációról. A nyugdíjasoknak pedig csak annyi marad, hogy reménykedjenek abban, hogy valami csoda történik, és a gazdaság mégis beindul, mint egy rakéta. Addig is viszont csak keseregjenek, mint egy savanyú uborka.

  • Találatok: 329