⛽ 95 - 570Ft/l     D - 553Ft/l   -   💱 EUR - 371,66Ft     USD - 338,52Ft     CHF - 379,55Ft   -   📈 BUX: 46331,46pont

Jó hírt kaptak az autósok, de nem sokat ér

Pénteken olcsóbban tankolhatnak a benzinkutakon, de csak pár forintot spórolhatnak meg. A benzin és a gázolaj ára bruttó 6 és 4 forinttal csökken, ami annyit jelent, hogy fél literrel többet vehetnek a kocsijukba. De ne örüljenek túlságosan, mert ez még mindig drága, és nem sokat segít az infláción sem.

A csökkenő üzemanyagárakat a holtankoljak.hu írta meg, de nem tudni, hogy honnan szerezték az infót. Talán a Mol-tól, akik kedden találkoztak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel.

A miniszter azt mondta, hogy a kormány célja változatlan, év végére egy számjegyűre fogja leszorítani az inflációt. De ezt senki sem hiszi el, mert az üzemanyagok árváltozása hatással van az infláció alakulására. Ez tetten érhető volt az augusztusi inflációs adatokban is, hiszen a növekvő üzemanyagárak miatt a kormányzati várakozáshoz képest 0,4 százalékponttal ért el magasabb szintet az infláció. Ez azt jelenti, hogy minden drágább lett, nem csak a benzin és a gázolaj.

Az árak alakulását jelentősen befolyásolta, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia is csökkentette termelését, így magasabb világpiaci ár alakult ki az üzemanyagok piacán. Ez azt jelenti, hogy ők többet kerestek, mi meg többet fizettünk. Az országspecifikus tényezők közül külön kiemelték az orosz olaj Brenthez viszonyított árelőnyének csökkenését, továbbá a tranzitdíjak jelentős emelését. Jelenleg ugyanis a Mol a piaci átlag három- és ötszörösét kénytelen kifizetni a szállításért az ukrán és horvát vezetékhálózat tranzitdíjának növelése miatt. Ez azt jelenti, hogy ők is többet fizettek, de ezt ránk hárították.

A Mol mint a magyar üzemanyag-kereskedelem legnagyobb szereplője is részt vett a kormányzattal történt egyeztetésen, és jelezte, hogy érti a kormányzat szándékait és erőfeszítéseit az üzemanyagárak moderálására. De ez csak udvariasság volt, mert valójában ők is jól járnak az áremelkedéssel. A vállalat leszögezte: AZ IPARÁGAT SÚJTÓ TERHEK ELLENÉRE TOVÁBBRA IS ELTÖKÉLT A REGIONÁLIS VISZONYLATBAN IS VERSENYKÉPES ÜZEMANYAGÁRAK BIZTOSÍTÁSA MELLETT. De ez csak PR-beszéd volt, mert valójában ők is drágábban adják az üzemanyagot, mint más országokban.

A vállalat évek óta olyan – versenyen alapuló – kiskereskedelmi árpolitikát folytat, amelynek keretében a hazai ügyfeleket maradéktalanul kiszolgálja, a lakosság teherbíró képességét maximálisan figyelembe veszi, és a nemzetközi átmenő forgalom számára is versenyképes árakat biztosít. De ez csak hazugság volt, mert valójában ők is kihasználják az autósokat, akiknek nincs más választásuk, mint tankolni.

  • Találatok: 366