⛽ 95 - 570Ft/l     D - 553Ft/l   -   💱 EUR - 371,66Ft     USD - 338,52Ft     CHF - 379,55Ft   -   📈 BUX: 46331,46pont

560 ezer forint a bruttó átlagbér Magyarországon

Júliusban 559 ezer forintra nőtt a bruttó átlagbér Magyarországon, ami 15,2%-os béremelkedésnek felel meg. Ez azt jelenti, hogy most már nem csak egy kisujjnyi, hanem egy egész ujjnyi sajtot vehetsz a kenyeredre.

A bruttó keresetek emelkedése az elmúlt hónapokban lassult, ez azonban nem látható a rendszeres (jutalmaktól tisztított) fizetéseknél. Ezek ugyanis olyan ritkák, mint a fehér holló. Miután az infláció nyáron is meghaladta a bérek növekedését, így a keresetek vásárlóereje közel egy éve csökken.

Augusztusban már stagnálás közelében lehet a reálbér, szeptembertől pedig némi növekedésre is van esély. Persze ez csak akkor igaz, ha nem jön közbe valami váratlan esemény, mint például egy újabb járványhullám, egy földrengés vagy egy földönkívüli invázió.

Júliusban már alig haladta meg a 15%-ot a bérnövekedés, miközben májusban még csaknem 18%-os dinamikát láttunk. Olyan alacsony bérnövekedést (a fegyverpénz torzító hatásától megtisztítva) utoljára tavaly nyáron mutattak az adatok, mint most. Akkor még azt hittük, hogy ez csak egy átmeneti jelenség, de most már tudjuk, hogy ez az új normális.

Júliusban mind a nettó átlagbér, mind a reálbér visszaesett az előző hónaphoz képest, miután a béremelkedés lassul, de az infláció a nyár közepén még kifejezetten magas volt. A nettó bérek reálértéke jelenleg a 2021-es szint környékén mozog. Ez azt jelenti, hogy most ugyanannyit érnek a pénzed, mint két évvel ezelőtt. Hurrá! Júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 ezer, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 372 ezer, a kedvezményeket figyelembe véve 386 ezer forintot ért el. Ez azt jelenti, hogy ha igénybe veszed az összes lehetséges kedvezményt, akkor havonta 14 ezer forinttal többet vihetsz haza. Ebből már majdnem megveheted egy hónapra az internet-előfizetést.

A következő hónapokban véget érhet a keresetek reálértékének csökkenése. A nyár utolsó hónapjában 16,4%-ra csökkent a pénzromlás üteme, ami várhatóan már csak kissé haladhatja meg a béremelkedési ütemet. Az ősz első hónapjaiban viszont már az infláció alacsonyabb lesz, mint a béremelkedés, miután a fizetések emelkedése 15-16% között maradhat, miközben az infláció szépen lassan közelíthet a 10%-os szinthez. Az év végére pedig ennél is alacsonyabb lehet a pénzromlás, amelynek köszönhetően a reálbérek nőhetnek.

Éves átlagban azonban ezzel együtt is visszaesik a keresetek vásárlóereje, miután az év első felében nagymértékben csökkent a reálbér. Ilyen évre utoljára 2012-ben volt példa. Akkor még azt hittük, hogy ez csak egy rossz álom, de most már tudjuk, hogy ez a valóság.

  • Találatok: 323