⛽ 95 - 570Ft/l     D - 553Ft/l   -   💱 EUR - 371,66Ft     USD - 338,52Ft     CHF - 379,55Ft   -   📈 BUX: 46331,46pont

Szijjártó Péter keményen beszólt Kijevnek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Richard Quest, Quest Means Business műsorának vendége volt New Yorkban, ahol arról dumált, hogy szerinte mi lenne a tuti megoldás Ukrajnában, meg hogy mennyire rá vagyunk szorulva az orosz gázra.

Azt is elmondta, hogy nagyon ciki lesz nekik, ha el kell dönteniük, hogy kezdjenek-e tárgyalni Ukrajnával az EU-ról, ha Zelenszkij addig nem hagyja békén a kárpátaljai magyarokat.

Szijjártó közösségi oldalán is feltette az interjút, ahol először arról faggatták a magyar külügyminisztert, hogy miért nem érdekli senkit Ukrajna. Szijjártó szerint mindenki unja már a háborút az európai parlamentben, a nemzeti parlamentekben és az Amerikában is. Úgy látja, hogy a béke esélyei napról napra egyre rosszabbak lesznek.

Aztán arról kérdezték, hogy ő hogyan képzeli el a békét. Mint mondta, lépésről lépésre kell haladni ebben a kérdésben, mert az a lényeg, hogy ne haljanak meg emberek, főleg azok a magyarok sem, akik Ukrajna oldalán harcolnak. Először le kell állítani a háborút, aztán össze kell hozni az ukránokat és az oroszokat egy asztalhoz, és megbeszélni a békeszerződést. Persze ez nem fog menni az Amerika nélkül.

Amerikának ott kell lennie, és Amerikának részesének kell lennie a garanciáknak, hogy a béke ne csak átmeneti legyen – magyarázta. Ezután leszögezte, hogy két elvnek nagyon erősnek kell lennie: a területi integritásnak és a szuverenitásnak. A mi álláspontunk – mondom még egyszer – az, hogy nem csak Ukrajnával kapcsolatban, hanem a világ összes országával kapcsolatban a területi integritást és a szuverenitást tiszteletben kell tartani. Azért, mert ha ezt nem tartjuk tiszteletben, akkor más országokat is arra ösztönzünk, hogy megszállják más országok területeit. Ennek nem szabad így lennie – felelte Szijjártó, arra a kérdésre, hogy Oroszországnak el kell-e hagynia teljesen Ukrajna keleti részét és a Krímet.

Az interjúban kérdésként vetődött fel az is, hogy a magyar kormány háborús álláspontja sokszor ködösítésnek tűnik és az derül ki a kormány szándékából, hogy őket nem érdekli, ha Putyin megtartja a Krímet vagy Donyecket. Szijjártó határozottan cáfolta, hogy Magyarország elismerte volna Ukrajna egyetlen területének megszállását is.

  • Találatok: 48