⛽ 95 - 570Ft/l     D - 553Ft/l   -   💱 EUR - 371,66Ft     USD - 338,52Ft     CHF - 379,55Ft   -   📈 BUX: 46331,46pont

Nyakunkon az El Niño, de nem az a kisfiú

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) közleménye szerint a globális felmelegedés miatt elkezdődött egy meleg időszak az óceánokban. Ez nem egy karácsonyi csoda, hanem egy klímajelenség, amit El Niño-nak hívnak.

De ne tévesszen meg a név, ez nem egy aranyos kisfiú, hanem egy nagy bajkeverő. Az El Niño miatt a tengerfelszín hőmérséklete megemelkedik a Csendes-óceán keleti részén, és ez befolyásolja az egész világ időjárását.

A NOAA szerint az El Niño extrém forróságot hoz. Ez azt jelenti, hogy Európában is melegebb lesz a nyár, mint általában. Spanyolországban és Franciaországban akár 2 fokkal is több lehet a megszokottnál. De nem csak a hőség lesz a gond, hanem az eső is. Olaszországban, Görögországban, Törökországban és Észak-Afrikában sokkal több csapadékra számíthatnak, mint általában. Ez azt jelenti, hogy ott árvizek lehetnek, míg másutt aszályok.

Az El Niño hatása már májusban megmutatkozott. Az EU éghajlatváltozási szolgáltatása szerint 2023 májusa volt a második legmelegebb május valaha. Csak 2020-ban volt még melegebb. Ez azt jelenti, hogy az El Niño miatt a globális felmelegedés még rosszabb lesz.

Szóval ha azt gondoltad, hogy az El Niño egy kedves kisfiú, akkor tévedtél. Az El Niño egy gonosz klímaváltozó, aki elrontja a nyaralásodat.

  • Találatok: 434