⛽ 95 - 570Ft/l     D - 553Ft/l   -   💱 EUR - 371,66Ft     USD - 338,52Ft     CHF - 379,55Ft   -   📈 BUX: 46331,46pont

Kiderült a nagy titok: a koronavírus egy kínai laborból szökött meg

Egy volt kínai tisztviselő elárulta, hogy a világjárványt okozó vírus nem más, mint egy elszabadult laboratóriumi kísérlet. A BBC-nek adott interjújában azt mondta, hogy lehetséges, hogy az egyik laborjukból szökött meg a kórokozó, amely aztán elterjedt a világon. Azt is hozzátette, hogy még folyik a nyomozás, de nem szabad semmit sem kizárni – csak úgy, mint egy jó krimiben.

A lap szerint ez az első olyan alkalom, hogy egy állami tisztviselő nem tagadta a koronavírus laborból származó elméletét. Ez azért is meglepő, mert a kínai kormány eddig mindent megtett, hogy elterelje a figyelmet erről a lehetőségről. Például azt állították, hogy a vírus egy vuhani piacon terjedt el az állatokról az emberekre – bár ezt senki sem tudta bizonyítani.

A volt tisztviselő, George Gao professzor korábban kulcsszerepet játszott a pandémia eredetének felkutatásában, 2022 júliusában viszont le kellett mondania a posztjáról. A tudós az interjúban felidézte, amikor részt vett a Vuhani Virológiai Intézet átvilágításában. Mint mondta, a világjárvány kitörése előtt évekig kutatták a laborban a különböző koronavírustörzseket – de persze csak jót akartak velük.

Megjegyezte, hogy a hatósági vizsgálat eredményét nem látta, de úgy tudja, hogy nem találtak szabálytalanságot, és a kormány valóban alapos munkát végzett. Hozzátette, hogy ugyanakkor szükség lett volna a többszöri és alaposabb ellenőrzésre is – de hát ki gondolta volna, hogy egy ilyen aprócska vírus ilyen nagy bajt okozhat?

A kínai kormány továbbra is cáfolja, hogy bármi közük lenne a koronavírus-járvány kirobbanásához. Azt mondják, hogy ez csak egy összeesküvés-elmélet, amelyet az ellenségeik találtak ki, hogy rontsák az ország hírnevét. Azt is állítják, hogy ők voltak az elsők, akik felismerték és megfékezték a járványt – bár ezt sem mindenki hiszi el nekik.

A BBC újságírója megkérdezte George Gao professzortól, hogy miért döntött úgy, hogy most beszél erről a témáról. A tudós azt válaszolta, hogy úgy érezte, kötelessége elmondani az igazat. Azt is hozzátette, hogy nem fél attól, hogy mi lesz vele ezután – bár ezt sem mindenki hiszi el neki.

  • Találatok: 345