⛽ 95 - 570Ft/l     D - 553Ft/l   -   💱 EUR - 371,66Ft     USD - 338,52Ft     CHF - 379,55Ft   -   📈 BUX: 46331,46pont

Érdekes bizonyítékokra leltek a Marson

MARS - A Mars egy nagyon különös bolygó: Nagyon hasonlít a Földhöz, van légköre, de nagyon vékony és ritka, halott bolygónak tűnik, de mégis vannak arra utaló nyomok, hogy ez nem volt mindig így, sőt geológiai értelemben egyre inkább úgy tűnik, hogy most sem halott...

A NASA kimondottan az ősi marsi élet kutatása céljából küldte testvérbolygónkra a Perseverance nevű Mars-járóját, ami 2021 februárjában landolt a Marson. A landolás helyét ennek megfelelően választották ki: A Jezero kráterbe kellett érkeznie a Mars-járónak, mivel a tudósok azt feltételezték, hogy az egy ősi kiszáradt tó medre lehet.

Az eddigi kutatási eredmények alátámasztani látszanak a korábbi feltételezéseket, és azt mutatják, hogy valóban víz lehetett a mederben, ami tele volt szerves molekulákkal, vagyis egyre inkább bizonyítást nyer, hogy volt élet a Marson. - Ez még nem bizonyítja azt, hogy a Földön is megszokott állatok, növények, gombák, vírusok és baktériumok is kifejlődtek, de az élet alapköveinek számító szerves molekulák bizonyosan megjelentek a Marson.


Mars Perseverance űrjáró

Az eredményeket Razzell Hollis, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa is megvizsgálta és elemezte, és kiemelte, hogy az új információk a további kutatásokra vonatkozóan azért rendkívül izgalmasak, mivel a vizsgálatok szerint a szerves molekulák és a víz 3 milliárd évvel ezelőtt lehettek jelen a kráterben, ami egybeesik a földi élet megjelenésével. - Nem kizárható, hogy a két bolygóra egy kívülről érkező meteorraj egyszerre hozta el az életet.

A kutatók kiemelték, hogy olivinben gazdag kőzeteket találtak, ezekben pedig az élet építőkövei szempontjából rendkívül specifikus szerves vegyületeket sikerült kimutatni. - Hozzátették, hogy teljes biztonsággal akkor tudják megállapítani, hogy az élet építőköveiből valóban létrejött-e az élet a Marson, ha a mintákat nyugodt, tiszta körülmények között a Földön is meg tudják vizsgálni.

A kutatók tervei szerint az első marsi minták leghamarabb az évtized végén érkezhetnek meg a Földre, és az lesz az emberiség számára eddig minden eddigi legbonyolultabb űrköldetése.

  • Találatok: 111