⛽ 95 - 570Ft/l     D - 553Ft/l   -   💱 EUR - 371,66Ft     USD - 338,52Ft     CHF - 379,55Ft   -   📈 BUX: 46331,46pont

Hiába a választási siker, a parlament nem kért a jobboldali miniszterelnökből

Pedig ő nagyon miniszterelnök akart lenni, de nem jött össze neki. A júliusi előrehozott választást megnyerő Spanyol Néppárt elnökét, Alberto Núnez Feijóót első körben elutasította a spanyol képviselőház. A kétnapos vitán még maga a kormányfőjelölt is a szavazás helyett leginkább az eddigi miniszterelnökkel, Pedro Sánchezzel foglalkozott.

Feijóo még pénteken nekifuthat annak, hogy megválasszák, de ehhez meg kellene barátkoznia a baszkokkal vagy a katalánokkal. De ez nem lesz könnyű, mert ők nem szeretik őt. A baszkokat a Vox-vezér, Santiago Abascal terroristának nevezte, a katalánokat pedig a néppárti kormány verte szét 2017-ben, amikor függetlenedni akartak. Így nem csoda, hogy ők sem szavazták meg Feijóót.

Ezzel megnyílik a lehetőség más pártok, így az előző ciklusban kisebbségi kormányt vezető PSOE és Pedro Sánchez előtt. De Sánchez sem jár jobban, mert neki is meg kellene egyeznie a baszkokkal és a katalánokkal. A katalán pártok pedig elég komoly árat kérnek a támogatásukért cserébe: amnesztiát vagy új népszavazást. Ezek pedig olyan dolgok, amelyeket Sánchez sem adhat oda nekik.

Emiatt nem véletlen, hogy a miniszterelnök-választást megelőző kétnapos vitán a legtöbb szó nem is egy lehetséges Feijóo-kormány programjáról szólt, hanem Feijóo, folytatva a választási kampányát, leginkább Sánchez és a katalán pártok közötti lehetséges együttműködésről és tárgyalásról értekezett.

Feijóo azt mondta, hogy Sáncheznek átláthatóbbnak kellene lennie, és nem szabadna amnesztiát ígérnie a katalánoknak. De ez csak irigység volt, mert valójában ő is szeretett volna tárgyalni velük.

  • Találatok: 269