⛽ 95 - 646Ft/l     D - 710Ft/l   -   💱 EUR - 398,43Ft     USD - 368,07Ft     CHF - 397,78Ft   -   📈 BUX: 46033,33pont

Kismértékben csökken az üzemanyagok piaci ára

MAGYARORSZÁG - Pénteken kismértékben csökken a 95-ös E10-es benzin és a gázolaj piaci ára is. A benzin bruttó 9, míg a gázolaj bruttó 8 forinttal fog kevesebbe kerülni azok számára, akik nem hatósági áron tankolhatnak.

Az üzemanyagok ára a csökkenést követően az eddigi rekordárhoz képest a gázolaj esetében 150 forinttal lesz olcsóbb, míg a benzin esetében 81 forinttal.

Fontos azonban, hogy azok, akik hatósági áron tankolhatnak, azok ebből a mérséklődésből most sem éreznek semmit, számukra továbbra is 480Ft-os hatósági áron áll rendelkezésre a 95-ös E10-es benzin és a gázolaj is.

Ugyanakkor a MOL több, újonnan szerződött partnerhez nem tud üzemanyagot szállítani, mivel egyrészt akadozik a barátság kőolajvezetéken a beérkező kőolajszállítás, illetve a Dunai Olajfinomítóban az újraindítást követően műszaki problémák léptek fel, így csak csökkentett kapacitással zajlik a termelés, és ezek mellett kellett megkezdeni a biztonsági tárolók visszatöltését is, így az ország bármely pontján lehet üzemanyaghiánnyal találkozni.

A korlátozások miatt van olyan benzinkút, ahol csak 1 liter üzemanyagot adnak el, hogy ne kelljen bezárniuk, mert akkor viszont bírságra számíthatnak, holott a szerződött MOL nem szállít számukra üzemanyagot. De maga a MOL is újabb korlátozásokat vezetett be: Az úgynevezett nagynyomású kutakon, ahol a kamionok és a buszok tankolhatnak, 100 literben maximalizálták a tankolható üzemanyag mennyiségét.

Tekintve, hogy a fenti korlátozással nem, hogy csökkenne, de inkább nő a felhasznált üzemanyag mennyisége, tekintve a fuvarozóknak sűrűbben kell menniük tankolni, ami a legtöbb esetben kitérőt jelent, így még nő is az üzemanyagfogyasztás, és addig, amíg a járművek dolgozhatnának, folyamatosan meg kell állniuk tankolni kisebb mennyiségeket, ami még tovább növeli a szállítási költségeket, ami viszont beépül a termékek árába, ami viszont infláció növelő hatású. Ezek miatt, egyre több szakmai szervezet érvel amellett, hogy az üzemanyagok esetében sürgősen el kell engedni az ársapkákat, mert pont a lakosság lenne az, aki át tudna ülni a tömegközlekedésre, miközben a kenyeret, tésztát, krumplit és gyógyszert nem lehet buszon szállítani.

  • Találatok: 25