⛽ 95 - 570Ft/l     D - 553Ft/l   -   💱 EUR - 371,66Ft     USD - 338,52Ft     CHF - 379,55Ft   -   📈 BUX: 46331,46pont

Brutális bünti a Facebooknak az EU-tól

Az EU nem viccel, és 450 milliárd forintos bírságot adott a Facebooknak és az Instagramnak, mert nem vigyáztak a felhasználók adataira. Azt is megmondták nekik, hogy ne küldjék tovább az adatokat Amerikába. Ez eddig a legnagyobb bünti, amit az EU kiosztott egy tech cégnek az adatvédelmi szabályok (GDPR) miatt.

Az ír adatvédelmi bizottság (DPC) mondta meg a frankót hétfőn a Metának, ami a Facebook és az Instagram anyacége. Azt mondták nekik, hogy a Facebook nem tartotta be azokat a szabályokat, amik szerint az EU-ból Amerikába küldött adatokat meg kell védeniük.

Ehelyett a DPC szerint a Facebook olyan szerződésekre hivatkozott, amik „nem foglalkoztak a felhasználók jogainak és szabadságának veszélyeivel”, pedig az EU bírósága már korábban is mondta nekik, hogy jobban figyeljenek oda az adatokra, mert az amerikaiak lehallgathatják őket.

A rekordbünti akkor jött, amikor a Meta már így is bajban van, mert kevesebbet keres a hirdetésekből. Mark Zuckerberg főnök már elbocsátott pár embert, és azt mondta, hogy „hatékonyság évét” tartja.

Írország szabályozója sok kritikát kapott eddig, mert nem volt elég kemény a tech cégekkel szemben. Vagy túl keveset büntette őket, vagy egyáltalán nem indított eljárást ellenük. Most valószínűleg ezért is akarták megmutatni, hogy kié a pálya.

A közösségimédia-platformok már régóta aggódnak, hogy mit csináljanak az adatokkal, miután egy 2020-as uniós bírósági ítélet szerint nem használhatják azt az adatvédelmi pajzsot, amit eddig használtak az EU és Amerika között. Mert ez nem elég jó ahhoz, hogy megvédje az adatokat az amerikai spiclik elől.

A Meta tavaly még azt mondta, hogy inkább lelépnek az EU-ból, ha az ír adatvédelmi felügyelet megtiltja nekik az adatküldést Amerikába. Mert ez nagyon rossz lenne nekik. A cég valószínűleg nem fogja ennyiben hagyni a dolgot, és fellebbezni fognak a DPC döntése ellen. Addig meg lehet, hogy lesz egy új adatvédelmi pajzs EU és Amerika között. Joe Biden amerikai elnök már aláírt egy rendeletet erről 2022 októberében.

  • Találatok: 404