⛽ 95 - 570Ft/l     D - 553Ft/l   -   💱 EUR - 371,66Ft     USD - 338,52Ft     CHF - 379,55Ft   -   📈 BUX: 46331,46pont

Már két csapat tiltakozott a diktarotikus Katarban!

Irán és Németország csapatai azok, akik tiltakozást hajtottak végre eddig a 2022-es labdarúgó világbajnokságon. A németek a katari diktatúra ellen, míg az irániak a saját kormányuk ellen tüntettek. - Utóbbiakat akár ki is végezhetik, ha hazamennek!

Az iráni labdarúgókat a szurkolóik közül többen is azzal támadták, hogy kiállnak a diktatórikus rezsimük mellett. Kifejezve azt, hogy ez nem igaz, a csapat együttesen úgy döntött, hogy a meccs elején nem éneklik a saját nemzeti himnuszukat, amiért viszont akár halálbüntetést is kaphatnak a játékosok, ha a viadal után hazatérnek. Mindezt azért, mert nem sokkal a VB előtt az iráni rezsim a belső köreiben arról beszélgetett, hogy minden eszközzel fel kell lépni a nemzeti zászlóval és himnusszal szembeni tiszteletlenséggel szemben. Szeptember óta 21 tüntetőt végeztetett ki a diktatórikus rezsim, és fennáll a veszélye, hogy a focistáikon fognak további példát stautálni. Mikor az iráni tévészerkesztő meglátta, hogy az ország nemzeti csapata nem énekli a himnuszt, azonnal megszakította az élő adást.

A német válogatott játékosai pedig a meccs előtti fotózáson vettek részt úgy, hogy befogták a szájukat. Tették mindezt azért, megtiltották számukra a szivárványszínű csapatkapitányi szalag viselését, és a csapatkapitányt megfenyítették, hogyha mégis abban próbálna meg pályára lépni, akkor már a pályára lépés előtt sárgalapot fog kapni a bírótól. Így a szájukat eltakarva azt jelezték, hogy Katarban nincs szólásszabadság, amihez a FIFA teljes mellbedobással asszisztál. A FIFA szerint, a szivárványszínű, "One Love" feliratú szalag politikai állásfoglalást takar, holott az csak az emberi jogok megnyilvánulása.

Mint ismeretes, Katarban gyakorlatilag nem lehet emberi jogokról beszélni, csak a rezsim utasításait szabad követni. Többekben felmerült, hogy miként történhetett meg, hogy egy ilyen diktatórikus államban került megrendezésre a 2022-es labdarúgó világbajnokság.

  • Találatok: 129