⛽ 95 - 570Ft/l     D - 553Ft/l   -   💱 EUR - 371,66Ft     USD - 338,52Ft     CHF - 379,55Ft   -   📈 BUX: 46331,46pont

Menedékjogot kért a volt Wagner parancsnok - cserében vall

NORVÉGIA - Egyértelmű háborús bűnökről számolt be a korábban Oroszország legrettegettebb zsoldosalakulatában szolgáló parancsnok, aki szó szerint elmenekült az alakulata éléről. Hónapokig bujkált, majd békét jelezve átszökött Norvégiába.

A 26 éves Andrej Medvegyev 2023. január 13-án, hajnali fél 2-kor lépte át az orosz-norvég határt, azzal a céllal, hogy Norvégiától menedékjogot kérjen. Az illegális határátlépését követően azonnal lakott települést keresett, ahol kérte, hogy értesítsék a rendőrséget, tehát bár előtte Oroszországban több hónapon át bujkált, Norvégiában azonnal a hatóságokat kereste.

Ezek után a kiérkező rendőrök határsértés gyanújával természetesen azonnal előállították, de a már a kiérkező rendőröknek jelezte, hogy menedékjogot szeretne kapni Norvégiától. Tekintve, hogy nem egy átlagos ellenőrzés folyamán derült ki, hogy illegálisan tartózkodik Norvégia területén, hanem maga jelentkezett a hatóságoknál, valamint jelezte azt is, hogy részletes beszámolót kíván tenni az orosz állami és zsoldos hadseregek háborús bűneiről, így minden bizonnyal megkapja a menedékjogot, és ebben az esetben az illegális határátlépés miatt vád azonnal hatályát veszti.

Medvegyev elmondta, hogy azért dezertált, és szökött el az alakulata éléről, mert nem tudta feldolgozni azokat a háborús bűnöket, amiket szolgálatai alatt végig kellett néznie, és amiket az egysége követett el Ukrajnában. Medvegyev ügyvédei elmondták, hogy a volt Wagner parancsnok készen áll arra, hogy beszámoljon mindenről, amit látott, ezzel is segítve az ukrajnai bűnöket feltáró nyomozók munkáját.

A volt Wagner-parancsnok már dezertálása után, az orosz emberjogi portálnak, a galagu.net-nek is nyilatkozott, még szökése idején. Ekkor elmondta, hogy teljesen mást tapasztal, mint amit elmondtak neki. Kifejtette, hogy magukkal a katonákkal is rosszul bánnak, legtöbbjüket nem engedik leszerelni, nem mondhatnak fel, és elmondta azt is, hogy a fegyencekből verbuvált katonákkal is rendkívül rosszul bánnak a wagnerista zsoldosok, többüket megölték. Ő saját maga számára akkor vált vállalhatatlanná a Wagner, mikor az egyik elitéltből lett katonát egy kőtörő kalapáccsal végeztek ki. Ügyvédje elmondta még: Medvegyev tudta, hogy nem egyszerű megszabadulni a Wagner szorításából, de védence mégis ezt választotta.

Medvegyevet rövid ideig Oslóban tartották fogva az illegális határátlépés miatt, de az egyértelmű együttműködése miatt, az oslói rendfenntartók nem tartották indokoltnak a kényszerintézkedés fenntartását. Ezzel szemben egy "biztonságos helyre" szállították, mivel felmerül annak az esélye, hogy orosz módszerekkel likvidálják a volt katonát, így biztonsága érdekében azon kívül, hogy valóban menedékjogért folyamodott, a norvég hatóságok többet nem árulnak el.

Jevgenyij Prigozsin, a csoport alapítója a BBC-nek nyilatkozva megerősítette, hogy Medvegyev valóban egykori Wagner-katona.

  • Találatok: 500