Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. április 7. kedd
Herman
06:1419:31

Holnap
Dénes
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

MAGYARORSZÁG - Közös nyilatkozatot adott Fodor Gábor, Molnár Gyula és Karácsony Gergely, miszerint a Magyar Szocialista Párt, az Együtt és a Magyar Liberális Párt közös listán indul a 2018. április 8-ai parlamenti választásokon. A kérdés csupán annyi, hogy valós szövetségként indulnak-e el, és ez esetben meglesz-e a 15%-os támogatottság?

A Republikon Intézet a saját közvéleménykutatásán kívül, minden alkalommal számításba veszi a társszervezetek reprezentatív adatait is, így valóban egy a valós támogatottsághoz nagyon közeli eredményt tudnak bemutatni. Legutóbbi elemzésük a 2017. novemberi elemzés alapján, az MSZP csak a harmadik erő, a maga 11%-os támogatottságával, míg az Együtt-Párbeszéd támogatottsága 2%, az MLP-t pedig a válaszadók 1%-a választaná csak, ha most lennének a választások.

Megállapítható tehát, hogy a három párt együttes támogatottsága nem éri el a 15%-os küszöböt, márpedig pártszövettségi indulás esetén, annyiszor 5% a parlamenti küszöb, ahány párt együttesen indul az adott listán. - Jelen esetben az MSZP, Együtt és a Liberálisok, vagyis 3-szor 5%-ot, azaz 15%-ot kell elérnie a pártszövettségnek. Köztudott ugyanakkor, hogy a választási matematika nem egyezik meg a valós matematikával, mivel lehetnek olyan szavazók, akik egyébként az egyik pártra szavaznának ugyan, de a szövetségben van olyan párt, amire viszont nagyobb az ellenszenv, emiatt inkább másra szavaznak, vagy ami jellemzőbb, inkább nem mennek el szavazni.

Külön pikantériája a témának, hogy a januári adatok szerint, az MSZP támogatottsága már a 10%-ot sem éri el, miközben az Együtt és a Liberálisok támogatottsága nem nőtt.

Felmerül a kérdés, hogy gondolkodtak-e a Magyar Szocialista Párt tagjai arról, hogy ilyen módon induljanak, kockáztatva azt a lehetőséget, hogyha nincs meg a 15%, akkor kieshetnek a parlamentből, vagy maximum 1-2 egyéniben megszerzett mandátumuk lehet.

Hogyan bízható egy olyan pártra egy ország, ami a saját érdekeit sem tudja megfelelően képviselni? Vagy netán csalással próbálják meg az Együtt és a Liberálisok pár politikusát a parlamentbe csempészni oly módon, hogy a Liberálisok neve hivatalosan nem fog szerepelni a listán?

Hozzászóláshoz lépjen be!