Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. március 28. szombat
Gedeon, Johanna, Hanna
05:3418:16

Holnap
Auguszta
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

A Tejútrendszer közepén, ahol a korábbi ismereteink szerint csak öregedő csillagok nak lenne szabad lenniük, a csillagászok fiatal csillagokból álló korongot fedeztek fel. Korábban úgy gondolták, hogy galaxisunk közepén, már minden csillag keletkezéshez szükséges anyag elfogyott, ezért óriási a mostani felfedezés.

A csillagászok cafeidákat vizsgáltak, amik úgynevezett pulzáló változócsillagok. Ezeknek a csillagoknak az érdekessége, hogy bizonyos periódussal, ami lehet napi, heti vagy nagyobb periódus is, változtatják a fényerejüket, vagyis pulzálnak. Hol erős fényt adnak ki magukból, hol teljesen elsötétülnek. A cafeidákat elsődlegesen azért szokták vizsgálni, mivel az változási periódusuk és abszolút fényességük között összefüggés van, így alkalmasak arra, hogy más égitestek távolságát meghatározzák.

Az eddig talált 655 cafeida közül 35 volt fiatal csillag, de a meglepetést a találásuk helye adta, hisz nem elég, hogy olyan helyen találták őket, ahol elvben csak öreg csillagokat gondoltak korábban, hanem rögtön egy csoportot találtak belőlük, melyek egy korongot alkotnak. A legfiatalabb tagja a csoportnak, mindössze 25 millió éves lehet. - Összehasonlításul, a mi csillagunk, a Nap már 10 milliárd éves, és most járhat életciklusának felénél.

A csillagászok most vizsgálják a megtalált cafeidák eredetét. Elképzelhető ugyanis, hogy a Tejútrendszer külső részéről vándoroltak beljebb ezek a csillagok, mivel arra is találtak már példát a csillagászok, hogy egy idősebb csillagot kilökött magából egy-egy galaxis, így az magányos vándorcsillaggá vált.

Hozzászóláshoz lépjen be!