Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. március 28. szombat
Gedeon, Johanna, Hanna
05:3418:16

Holnap
Auguszta
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

Neves csillagászok és kutatók azt vizsgálták, hogy a Mars miért lehet kb. 10%-kal kisebb, mint a Föld, miközben a szimulációk szerint, a Vénusznak, a Földnek és a Marsnak azonos méretűnek kellene lennie. A Vénusz és a Föld mérete hasonló is. Az élet tekintetében is fontos lehet, hogy a Mars kisebb.

A kutatók már régóta vizsgálják, hogy miként alakulnak ki a bolygók, és sok érdekes tényre fényderült már. Az érdekesebb esetek közé tartozik, hogy a bolygók olykor helyet tudnak cserélni, más pályára tudnak átállni, ami azért érdekes, mivel sokszor találnak adott helyen, oda nem illő bolygót, legyen szó a méretéről vagy összetételéről.

Ezek alapján vizsgálták korábban az óriásbolygók keletkezését és most a nap közeli kőzetbolygók keletkezését is. A vizsgálatok alapján, a Föld és Vénusz méretét közel azonosra hozzák ki a modellek, és a meglévő kis mértékű méretbeli különbség okát is azonosítani tudták. Ugyanakkor, ezek a modellek a Mars esetében nem működtek, mivel a modellek szerint, a Marsnak, még egy picivel nagyobbnak is kéne lennie, mint a Föld.

A mostani vizsgálatok viszont évtizedes rejtélyt oldottak meg. Míg korábban azt feltételezték, hogy a Földtől távolabb eső pályákon és az aszteroida övben korábban sokkal több anyag volt mint ma, rájöttek, hogy semmivel nem volt több anyag. Emiatt, az itt keringő bolygók - a Mars, és az aszteroida öv legnagyobb objektuma a Ceres -, nem tudtak kellő nagyra nőni.

A Ceres maga az aszteroida öv harmadát adja tömegben, és alakját tekintve, már egész bolygó szerű, mivel ő már szabályos gömb alakú, tehát rendelkezik a bolygóképződéshez megfelelő méretű gravitációval.

A Mars tekintetében azért fontos pont az, hogy kisebb a Földnél, mivel minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy magja kihűlt, és ennek következtében, ha nem is teljesen, de megszilárdult, aminek hatására elveszítette mágneses erőterét. A mágnesen erőtér az, ami megvédi bolygónkat a Nap sugárzásától, a napszéltől. A mágneses tér nélkül, a nepszél egyszerűen elfújná bolygónk gázrétegét, és vele együtt a vizet is.

Érdekesség, hogy a vizsgálatok alapján, a korai időszakban a Hold is rendelkezett mágneses térrel, sőt vízzel is. Így, a kezdetleges élet akár még a Holdon is megjelenhetett.

Hozzászóláshoz lépjen be!