Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. március 28. szombat
Gedeon, Johanna, Hanna
05:3418:16

Holnap
Auguszta
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

BUDAPEST - Az elektronikus cigaretta sem veszélytelen az egészségre. Sem a fogyasztó, sem pedig a fogyasztó által elszenvedett passzív dohányos nincs biztonságban. Épp ezért, egy törvénytervezet értelmében, az elektromos cigarettát is csak ott lehet majd használni, ahol a normál cigarettát.

Vizsgálatok megállapították, hogy maga az e-cigaretta, és a kifújt vízpárája, ami propilén-glikollal, glicerinnel, aldehid, keton és észter vegyületekkel telített, szintén károsak az egészségre, függetlenül attól, hogy tartalmaznak-e nikotint vagy sem.

A propilén-glikol már rövid távon szem-, légcső- és torokirritációt okoz, mind az aktív dohányosnak, mind a párát belélegző passzív dohányosnak, ezen felül hosszú távon gyermekeknél asztma kialakulását is okozhatja. Az ízesítésre használt keton, észter és aldehid vegyületek szintén erősen károsak, utóbbi erősen irritáló hatású, és szintén a légzőszervrendszert károsítja. A patronokban megtalálható glicerin is a tüdőt támadja, amiben gyulladást tud kiváltani.

Kiemelendő, hogy az elektromos cigarettában nagyobb a propilén-glikol, glicerin és formaldehid koncentráció, mint a normál cigarettában. Utóbbi koncentrációja háromszorosa a kifújt párában, mint a normál cigarettáé!

Tovább súlyosbítja a helyzetet az is, hogy sokan abban a tévhitben vannak, hogy az elektromos cigaretta segíti a leszokást. - Erre viszont, semmi tudományos bizonyíték nincs. Erre a célra a nikotin helyettesítő terápiákat, gyógyszereket és a csoportos foglalkozásokat ajánlja az ÁNTSZ.

Hozzászóláshoz lépjen be!