Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. április 7. kedd
Herman
06:1419:31

Holnap
Dénes
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

EURÓPAI UNIÓ - Az Európai Unió egész területére vonatkozóan az EU direktívái alapján minden év március utolsó vasárnapján váltunk nyári, majd minden október utolsó vasárnapján vissza téli időszámításra. Jean-Claude Junker, az Európai Bizottság elnöke felvállalta, hogy a Bizottság elé viszi az óraállítás eltörlésének kérdését, így az megszűnhet.

A tavaszi és őszi óraállítást korábban energetikai megspórolással indokolták, ám ez mára egyre jobban elveszíti létjogosultságát, ugyanakkor orvosi körökben úgy tartják, hogy rendkívüli mód megzavarja a szervezetet az évenkénti kétszeri óratekergetés. Véleményük szerint, ez stresszt okoz, ezzel együtt pedig csökkenti a teljesítő képességet.

Ugyanakkor mi nem vagyunk könnyű helyzetben, tekintve Magyarország a GMT+1 és a GMT+2 időzónák határán van, így számunkra igazság szerint egyik időzóna fixálása sem a legideálisabb. Annak megfelelően, hogy melyik időzónát választjuk, az októberi lehet az utolsó óratekerésünk (amikor is 1 órával többet aludhatnánk), de az is lehet, hogy ez nálunk már el is marad.

Amennyiben az eredeti téli időszámításnak megfelelő GMT+1 zónát választjuk, akkor Budapesten nyáron már 3 óra 45 perckor napkeltével kell szembesülnünk, este viszont a mai 20 óra 45 perces napnyugta helyett, már 19:45-kor búcsút kell intenünk a Napnak. Ha a GMT+2 zónát választjuk, akkor viszont a tél közepén kerülünk fura helyzetbe, mivel ilyenkor a mai 7:31-es napkelte helyett, 8:31-kor fog felkelni a Nap. Cserében, délután 15:52 helyett, 16:52-ig lesz nappal. Ez az iskolásoknak rossz, mivel ők kötve vannak a 8 órás iskolakezdéshez, és így még a második órájukon sem lesz teljesen világos, és sötétben kell tanulniuk.

Érdemes azt is mérlegelni ugyanakkor, hogy nem véletlenül a GMT+2-nek megfelelő nyári időszámítást használjuk az év 12 hónapjából 7 hónapon át, és a mi eredeti időzónánkat csak 5 hónapon át használjuk. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy mi a jobb: ha Romániával kerülünk egy időzónába, vagy ha Ausztriával leszünk közös időben? Vagy netán Junker javaslata alapján, az egész Európai Unió (immáron Nagy-Britannia nélkül) a GMT+2 zónába kerül?

Sok tekintetben, mi a nyertesei voltunk a tekergetésnek, de sokak szervezetére ugyanakkor rossz hatással van, így indokolható lehet annak eltörlése.

Várjuk a fejleményeket, de ennyire közel még nem voltunk a téli-nyári időszámítás eltörléséhez.

Hozzászóláshoz lépjen be!