Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 27. csütörtök
Edina, Szvetlána
06:3417:32

Holnap
Ákos, Bátor
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

IZRAEL - Az izraeli történész, Yuval Noah Harari 2014-ben írta meg Sapiens - Az emberiség rövid története című könyvében az emberiség múltját. A 2016-ban megjelent, Homo Deus - A holnap rövid története című könyve viszont az emberiség jövőjét kutatja. Véleménye szerint, új faj van kialakulóban, amit Ő Homo Deus-nak nevezett el.

Nagyon sok kutató foglalkozik az emberiség fejlődésévél. Azzal, hogy honnan indult el az emberi faj (Homo Sapiens Sapiens) fejlődése, és hova tarthat. Egyes kutatók szerint a fejlődés lelassult, míg mások olyan merész kijelentéseket tesznek, hogy a fotókon, filmekben megjelenő földönkívüliekre fogunk hasonlítani, és már megindult a változás a testünkben, aminek bizonyítékául sokszor a kisujjunkat szokták felhozni, ami egyre inkább csökevényesedik.

Az emberek jelentős része, már nem tudja kezének kisujját önállóan mozgatni, és sokaknál egyre érzéketlenebbé is válik. Ebből sok kutató azt a következtetést vezeti le, hogy lassan, de el fogjuk veszíteni ötödik ujjunkat, sőt a munkát jelentős részének elvégzéséhez 3-3 ujj is elegendő: a legfontosabb a hüvelykujj, és mellé a mutató és középső ujj.

A 42 éves izraeli történész szerint viszont két faj jelenhet meg egymással párhuzamosan. Megmarad egy kissé elbutuló Homo Sapiens Sapiens, és mellette megjelenhet az általa Homo Deusnak keresztelt új, szuperképességekkel rendelkező, a görög mitológia isteneihez hasonlító új faj. Véleményes szerint, az új faj kialakulását elősegítik a fejlődő biotechnológiai és mesterséges intelligencia irányú fejlődések. - Ebből arra lehet következtetni, hogy Harari szerint, a Homo Deus nem egy természetes fejlődés útján létrejövő új faj lesz, hanem azok és azok gyermekei rendelkezhetnek majd a szuper képességekkel, akik azt anyagilag meg tudják finanszírozni.

Nem véletlen, hogy az egyik legismertebb amerikai keresztény publicista, Rod Dreher keményen bírálja Harari téziseit, bár tudását elvitathatatlannak tartja, tekintettel nem jó az a fejlődési irány, ami pénz központú, mert a társadalmat még inkább megosztja, és erre a megosztásra maga Harari is kitér.

Hozzászóláshoz lépjen be!