Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. április 7. kedd
Herman
06:1419:31

Holnap
Dénes
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

AUSZTRÁLIA - Mikor a déli féltekén nyár van, Ausztráliában nagyon gyakoriak a bozóttüzek. Ennek elsődleges okaként mindeddig a szárazságot és az emberiség általi szándékos vagy felelőtlen gyújtogatást jelölték meg. Kutatók azonban több esetben figyeltek meg már ragadozó madarakat, égő faágakkal a lábukban vagy csőrükben.

A kutatók megfigyelései szerint, kisebb tüzek környékéről csennek el kisebb égő faágakat, gallyakat a ragadozó madarak, hogy azt száraz bozótosokra dobják le. Az így keletkező tüzek hatására, a kisebb emlősök eszeveszett menekülésbe kezdenek, nem gondolva a ragadozó madarak által adott veszélyre. Így, a menekülő kisemlősökre könnyű szerrel csapnak le a madarak.

Több olyan esetet is megfigyeltek, hogy a tűz elől elmenekülni nem tudó kisemlősök megperzselt, megsült holttesteit is nagy örömmel fogyasztják el a ragadozó madarak.

Journal of Ethnobiologyban megjelent tanulmány szerint, a barna kánya és a nyílfarkú kánya esetén figyelték meg ezt az újfajta vadászati módot.

Hozzászóláshoz lépjen be!