Üzemanyag: 95 - 362Ft/l     D - 396Ft/l          Valuta: EUR - 315,65Ft     USD - 280,50Ft     CHF - 278,30Ft          BUX - 40288,44pont

2019. október 20. vasárnap
Vendel
07:1617:55

Holnap
Orsolya, Orsika
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

Bejelentkező

AUSZTRÁLIA - Mikor a déli féltekén nyár van, Ausztráliában nagyon gyakoriak a bozóttüzek. Ennek elsődleges okaként mindeddig a szárazságot és az emberiség általi szándékos vagy felelőtlen gyújtogatást jelölték meg. Kutatók azonban több esetben figyeltek meg már ragadozó madarakat, égő faágakkal a lábukban vagy csőrükben.

A kutatók megfigyelései szerint, kisebb tüzek környékéről csennek el kisebb égő faágakat, gallyakat a ragadozó madarak, hogy azt száraz bozótosokra dobják le. Az így keletkező tüzek hatására, a kisebb emlősök eszeveszett menekülésbe kezdenek, nem gondolva a ragadozó madarak által adott veszélyre. Így, a menekülő kisemlősökre könnyű szerrel csapnak le a madarak.

Több olyan esetet is megfigyeltek, hogy a tűz elől elmenekülni nem tudó kisemlősök megperzselt, megsült holttesteit is nagy örömmel fogyasztják el a ragadozó madarak.

Journal of Ethnobiologyban megjelent tanulmány szerint, a barna kánya és a nyílfarkú kánya esetén figyelték meg ezt az újfajta vadászati módot.

Hozzászóláshoz lépjen be!