Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. április 7. kedd
Herman
06:1419:31

Holnap
Dénes
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

CAMBRIDGE, ANGLIA - A Cambridge-i Egyetem kutatói épp a méhkaptárak élősködőjét, a viaszmoly lárváit vizsgálták, mikor is a kaptárból eltávolított, nejlon zacskóba tett lárvákat észrevették, amint pár óra alatt kirágták magukat a zacskóból. A kutatók azonnal vizsgálni kezdték a lárvákat, és megállapítást nyert, hogy azok a zacskót valóban elfogyasztják.

Leginkább óceánjainkat sújtja a műanyag és különösen a PET palackok okozta szennyezés. Kutatók több csoportja is erőfeszítő munkát végez azért, hogy ezt a fajta hulladékot miként lehet a környezet barátabb módon megsemmisíteni, miközben pont a PET palack az, amit még újra is lehetne hasznosítani. E kutatások eredményeként tudtak már üzemanyagot is előállítani, de az sok energiát igényel.

Most viszont úgy tűnik, hogy a szervetlen műanyagot sikerül mégis biológiai úton lebontani. A PET, vagyis polietilén anyagból készült zacskók és üvegek a természetben csak több száz év alatt bomlanak le, míg a korábbi kísérleteknél alkalmazott műanyagevő baktériumok és gombák is rendkívül lassan fogyasztják a polietilént. Ezzel szemben, a viaszmoly lárvái már kevesebb mint 1 óra alatt lukakat rágnak a polietilénbe. Tekintve, hogy a méhviasz és a polietilén-molekulák közötti kémiai kötések nagyon hasonlóak, ezért a lárvák a polietilént is a viaszhoz hasonlóan bontják le.

A kutatók számára még nem teljesen egyértelmű, hogy miként emészti meg a lárva a műanyagot. Elképzelhető, hogy maga a hernyó termel olyan enzimeket, amik a műanyagot is képesek lebontani, de az is előfordulhat, hogy a benne élő mikrobák is jelentős szerepet játszanak ebben. Ha kiderül, hogy egy enzim bontja fel a polietilén kötéseit, akkor azt mesterségesen előállítva, megoldhatóvá válik a PET palackok megsemmisítésének gyors módja.

A felfedezést két kutató, Paolo Bombelli és Federica Bertocchini tette, akik az eljárást már le is védették.

Hozzászóláshoz lépjen be!