Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. március 28. szombat
Gedeon, Johanna, Hanna
05:3418:16

Holnap
Auguszta
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

A Földtől alig 410 ezer kilométer távolságban halad el egy eddig ismeretlen, a 2015 TB145 névre keresztelt aszteroida. Ez a távolság, nagyságrendileg megegyezik a Föld-Hold távolsággal, vagyis az objektumra már erős hatással volt a Föld gravitációja is. - Bolygónk képes lesz akár módosítani is az objektum útvonalán.

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkárának elmondása szerint, az átlagoshoz képest nagyobb méretű, pár száz méter átmérőjű égitest a Földhöz rendkívül közel repült el.

A 2015 TB145, egy erősen elliptikus pályán mozog, és útvonalának most a Nap közeli szakaszát járja be, ezért sebessége különösen nagy. Mint Mizser Attila elmondta, a csillagászat meglehetősen statikus dolog emberi mércével figyelve, ezért különösen érdekes, mikor az ember távcsővel vizsgálja az eget, és a sok statikus csillag mellett, egy objektum mégis, folyamatos mozgásban van.

Az ütközéstől jelenleg nem kell tartani, ugyanakkor fontos megemlíteni az úgynevezett gravitációs kulcslyuk lehetőségét, ami azt jelenti, hogy a Föld képes úgy módosítani egy-egy égitest útvonalát, hogy az későbbi visszatérésekor jelenthet veszélyt bolygónkra. Ha mégis összeütköznénk vele, akkor lokális katasztrófát tudna okozni, és egy több kilométer átmérőjű kráter tudna a Földbe vájni.

Hozzászóláshoz lépjen be!