Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 18. kedd
Bernadett
06:5117:18

Holnap
Zsuzsanna
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

A Föld óceánjait az emberiség mára elárasztotta szeméttel. Kontinens méretű szemét zátonyok úsznak a víz felszínén, ezzel veszélyeztetve az óceánok állat- és növényvilágát. Márpedig, a bolygó oxigénkészletének legnagyobb részét az óceánok adják. Tudósoknak az óceánból kiszedett szemétből sikerült üzemanyagot előállítaniuk.

Az óceánok vízén és vízében sodródó szemét területe megközelíti az Egyesült Államok területének kétszeresét, ami rendkívüli szemétmennyiséget jelent. Az így áramló műanyagok jelentős része, csak 450 év alatt tud lebomlani, és az egyre növekvő kibocsátás miatt, egy hamar magától nem tud megtisztulni az óceán.

A vízfelület megtisztítását segítheti most egy amerikaiakból és kínaiakból álló tudományos csoport, akik egy olyan módszert dolgoztak ki, aminek segítségével a műanyag üzemanyag előállításának forrásává válhat. - Mint ismeretes, a műanyagok is kőolajszármazékokból készülnek, így a kutatás kezdeményezése nem is oly' meglepő.

A kutatás arra épül, hogy a műanyagok, hidrogén, szén és oxigén atomok hosszú láncaiból állnak, melyek fosszilis tüzelőanyagok, így egyértelmű, hogy az fosszilis üzemanyaggá is alakítható. A kutatást a polietilén (PE) műanyagra koncentrálva végezték el, mivel ez az egyik leggyakrabban használt műanyag típus a világon.

A polietilénből nem kevesebb, mint 100 millió tonnát állítanak elő évente, jegyezte meg Xiangging Jia, a Kinai Tudományos Akadémia kutatója.


A szemét áramlása óceánjainkban (forrás: NASA)

A polietilén rendkívül lassan lebomló műanyag fajta, ugyanakkor minimális kémiai reakciót igényel ahhoz, hogy bármivel is reakcióba lépjen, így könnyedén visszaalakítható üzemanyaggá, ugyanakkor a megfelelő felhasználás érdekében megfelelő anyagokat kell találni, amik katalizátorként gyorsíthatják az átalakítást.

 

Hozzászóláshoz lépjen be!