Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. március 28. szombat
Gedeon, Johanna, Hanna
05:3418:16

Holnap
Auguszta
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

KÁRPÁT-MEDENCE - Az MTA és az ELTE közös Vulkanológiai Kutatócsoportja közösen kereste fel a Kárpát-medence utolsó "aktív" vulkánját, ami a székelyföldi Csomád. A vizsgálati eredmények szerint, Csomád utoljára 32 ezer éve tört ki, tehát szunnyadó vulkánnak tekinthető. De a történelem során, mindig a szunnyadó vulkánok nem várt kitörése okozta a legnagyobb katasztrófákat!

A vizsgálatok folyamán megállapítást nyert, hogy a Csomád még rendelkezik aktív magmás testtel. Emiatt a kérdés csak az, hogy az mikor, minek hatására, és hol aktivizálódik. Igen, az is kérdés, hogy hol, mivel a kutatók rámutattak arra is, hogy nem feltétlenül a régi fő vulkán kitörésére kell számítani, hanem akár attól kilométerekkel odébb is történhet kitörés.

A kutatók egyetlen pici ásvány, a cirkon elemzésére tudnak hagyatkozni. Ez alapján került megállapításra, hogy a Csomád ugyan 32 ezer éve tört ki utoljára, de előtte 24 ezer éven keresztül rendkívül aktív volt, ami előtt több mint 40 ezer évig teljesen csendben volt a tűzhányó. Ezek alapján pedig, abszolút nem lehet meglepő, ha mondjuk újra aktívvá válna.

Harangi Szabolcs a kutatás vezetője elmondta: A Csomád alatt, a mai napig található kisebb mennyiségű olvadt magma, de a kamra jellemzően megszilárdult. Ez azért fontos tény, mivel ha egy ilyen vulkán a föld kőzeteinek mozgása hatására utánpótlást kap, akkor a meglévő magma körülötti kőzetek is könnyedén újra olvadhatnak, ami nagyban elő tudja segíteni a kitörést. Ha egy vulkánnak már nincs olvadt állapotban lévő magmája, akkor az ilyen jellegű újraolvadásoktól és az ebből eredő kitöréstől sem kell tartani.

Most, egy újabb 4 éves kutatásba kezdenek a szakemberek, amiről Harangi Szabolcs az alábbiakat mondta:

Az új 4 éves kutatási program során a legkorszerűbb eszközöket alkalmazzuk, hogy egyfajta látleletet adjunk a Csomád vulkán állapotáról és ezzel általában is az inaktívnak tűnő, de potenciálisan még aktivizálódható tűzhányókról. Ennek során a vulkán alá kell néznünk: mekkora kiterjedésű a magmás test, az mennyi idő alatt és hogyan olvasztható fel úgy, hogy kitörésre alkalmas magma jöjjön létre és ez milyen jelekkel jár, ami segítheti az előrejelzést.

Hozzászóláshoz lépjen be!