Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 18. kedd
Bernadett
06:5117:18

Holnap
Zsuzsanna
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

Új bolygót sejt Naprendszerünkben a Plútó gyilkosa, Mike Brown. Azért nevezik őt a Plútó gyilkosának, mert az Ő kezdeményezésére minősítették vissza a Plútót törpebolygóvá, most viszont szimplán matematikai modellek alapján kijelentette, hogy léteznie kell egy, a Földnél 10-szer nagyobb bolygónak a Naprendszer szélén.

Érdemes azonban kicsit elkalandozni a csillagászat és matematika mellett, a mitológia és ezoterika világába is, de hogy választ kapjunk, először soroljuk fel Naprendszerünk bolygóit úgy, ahogy azokat már Arkhimédész is ismerte: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plútó. Ezen kívül, az ókori írásokban rendszeresen előkerül egy Nibiru nevű bolygó, amit oly sokszor, csak Planet X-net, vagyis a 10. bolygónak hívnak, és a leírások alapján a Földnél lényegesen nagyobb bolygóról van szó, amin az Annunakik élnek. Feltételezve, hogy a Plútót nem tekintjük bolygónak, így értelemszerűen, a Nibiru nem a 10., hanem a 9. bolygó, ezért a Plant Nine és a Planet X, voltaképp ugyanazt a bolygót is jelentheti.

A mitológia szerint, a Nibiru egy meglehetősen elnyújtott pályán keringő bolygó, aminek keringési ideje 3600 év. Ez, voltaképp lehetőséget is adhat arra, hogy még nem fedezték fel.

A Planet Nine felfedezésének pikantériája ugyanakkor pont az, hogy a modellezéssel azt kívánták bizonyítani CalTech csillagászai, hogy a Kuiper-övön kívül, már nem lehet semmi. Ugyanakkor a Kuiper-öv kisbolygóinak mozgása, csoportosulása ennek ellenkezőjét látszik bizonyítani. Megállapítást nyert, hogy a bolygók az övön belül is egy csoportba csoportosulnak. Ugyan ezt okozhatná az is, hogy épp egy új bolygó születésének vagyunk szemtanúi, de a Nap korából kiindulva, ennek rendkívül kicsi az esélye, és a modellek sem ezt látszanak alátámasztani.

Sokkal inkább azt mutatják a modellek, hogy van még egy nagy méretű bolygó a Kuiper-övön kívül, és annak gravitációs ereje van hatással a Kuiper-öv bolygóinak mozgására és csoportosulására.

A jelenlegi nevén, Planet Nine létezését azért nehéz bizonyítani, mivel rendkívül messze kering központi csillagunktól, így nagyon kevés a róla visszaverődő fény. A nagy távolság miatt viszont, a rajta tapasztalható hőmérséklet is nagyon alacsony, így az infravörös tartományban érzékeny WISE távcső számára is láthatatlan.

Natalie Batalha, híres exobolygó kutató ugyanakkor egy fontos dologra hívja fel mindenkinek a figyelmét: Míg idegen csillagok körül keringő bolygók között rendre találnak "szuperföld" méretű kőzetbolygókat, addig a mi Naprendszerünkben ilyet eddig nem találtunk. Ha a Kilences valóban létezik, akkor ez a rejtély is megoldódni látszik.

Hozzászóláshoz lépjen be!