Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 18. kedd
Bernadett
06:5117:18

Holnap
Zsuzsanna
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

Ki az, aki ne kóstolta volna még meg a havat? A fehér színe, a hónak is csak a tisztaságáról tud árulkodni! Egy kanadai kutatócsoport tagjai viszont ennek ellenkezőjét állapították meg, de azért nem szeretnének pánikot kelteni, arra viszont felhívják a figyelmet, hogy nagy városokban és azok közvetlen közelében, ne fogyasszunk nagy mennyiségben havat.

A kanadai McGill Egyetem kutatásának nem az volt a célja, hogy megvizsgálják, hogy ehető-e a hó, hanem azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a hó a légszennyezettségre. Megállapították, hogy a hó, már egyetlen óra leforgása alatt is jelentős mennyiségű, rákkeltő légszennyező anyagot képes magába szívni. A hó olyan anyagokat szív magába, mint a benzol, toluol vagy különböző xilolok.

A vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy az olvadás megindulását követően, ezek az anyagok nem maradnak benne az olvadt hóban, vagyis miután halmazállapotot vált, és vízzé válik a korábban begyűjtött anyagokat újra a légkörbe juttatja. Azaz, hó eséskor csökkenti a légszennyezettséget, olvadáskor viszont növeli, mivel a befogott szennyezést visszajuttatja a légkörbe.


Havas budapesti látkép

Ariya, a kutatócsoport vezetője légkörfizikai kémiai szakértőként személy szerint nem javasolja senkinek, hogy városok környékén túl sok havat egyen, de mint mondja, pánikot sem akar kelteni.

Hozzászóláshoz lépjen be!