Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 18. kedd
Bernadett
06:5117:18

Holnap
Zsuzsanna
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

Geológusok már rég megállapították, hogy a Föld átlagos hőmérséklete ciklikusan változik, és itt most nem az évszakok ciklikus változását kell érteni. Földünkön többször beköszöntött már a jégkorszak, és többször volt megfigyelhető erős felmelegedés is, és ezek egymást ciklikusan váltogatják. Most, lehűlésnek kéne kezdődnie, de úgy tűnik, ez elmarad.

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent eredmények szerint, bolygónk jelenlegi Nap körüli pályája "ideális" lenne egy újabb jégkorszak beköszöntéhez, mivel jelenleg a nyári időszakban nagyon távol keringünk a naptól, ugyanakkor a légkörbe juttatott széndioxid és egyéb üvegházhatású gázok ezt teljes mértékben ellensúlyozzák. - Így viszont, a meleg periódus meghosszabbodásával kell számolnunk.

Andrey Ganopolski, a tanulmány vezető szerzője elmondta:

Olyan periódusban vagyunk, amikor az északi féltekén a nyarak a legtávolabb vannak a Naptól. Normális körülmények között az interglaciális időszak véget érne, és új jégkorszak kezdődne. Vagyis csillagászati szempontból nézve tökéletesen adottak a feltételek. Ha 200 évvel ezelőtt 240 ppm (milliomod térfogatrész) értéken állt volna a szén-dioxid légköri koncentrációja, akkor elkezdődhetne egy jégkorszak, de szerencsére 280 ppm volt a koncentráció. Az iparosodott társadalom pedig mára 400 ppm fölé vitte az értéket.

A kutatók szerint ugyanakkor a jegesedés elmaradásáért csak részben felelős az emberiség. Számításaik, a jégkorszak beköszöntéhez a levegő szén-dioxid koncentrációjának 240 ppm alatt kellett volna lennie, és már akkor elérte a 280 ppm értéket, ami már önmagában 50000 évvel eltolta a következő jégkorszakot. Az emberiség által légkörbe juttatott közel 500 gigatonnányi szén viszont, további 50 ezer évvel késleltetheti a következő jégkorszak beköszöntét.


Legutolsó jégkorszak kiterjedése.

Az elmúlt 2,5 millió évben a Föld több hosszan tartó hideg időszakon is átesett. A 12 ezer évvel ezelőtt véget ért legutóbbi jégkorszak során jégtakaró borította a mai Kanada, Észak-Európa és Szibéria területét.

Ganopolski szerint viszont nem az a lényeges, hogy a következő jégkorszak 50 ezer vagy 100 ezer év múlva köszönt-e be. A lényeg annak felismerése, hogy felfogjuk: az emberiség tevékenysége képes arra, hogy geológiai mércével mérve is érezhető változást idézzen elő az éghajlatban.

Hozzászóláshoz lépjen be!