Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 18. kedd
Bernadett
06:5117:18

Holnap
Zsuzsanna
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

A világ nemzeti kémiai társaságát tömörítő csúcsszerv, immáron hivatalosan is felvette a periódusos rendszerbe azt a négy új kémiai elemet, amiket az elmúlt években sikerült mesterségesen előállítani és azonosítani a kémikusoknak. Az új elemek földi körülmények között, természetes környezetben nem fordulnak elő, ezért létezésük bizonyítása is komoly kihívás volt.

Az International Union of Pure and Applied Chemisty (IUPAC, azaz Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) a bizonyítást követően hivatalosan is felvette a periódusos rendszerbe a 113-as, 115-ös, 117-es és 118-as rendszámú elemeket, melyek hivatalos név híján, az alábbi átmeneti neveket kapták:

  • 113-as rendszámú (Uut): ununtrium
  • 115-ös rendszámú (Uup): ununpentium
  • 117-es rendszámú (Uus): ununszeptium
  • 118-as rendszámú (Uuo): ununoktium

A 113-as rendszámú elem létezését a japán Kosuke Moritának és csapatának sikerült hét év után meggyőzően bizonyítani, a RIKEN központban, így ők nevezhetik el az új elemet. A másik három új elem nevéről orosz és amerikai kutatók dönthetnek.

Az új anyagok létezése bizonyításának azért van nagy jelentősége, mert bár földi körülmények között természetes állapotban nem fordulnak elő, sőt keletkezésük után nem sokkal le is bomlanak, lehetnek már olyan csillagrendszerek, ahol ezek az anyagok természetes módon, stabil állapotban is megjelentek. Mint a tudósok számára már ismert, a csillagok felrobbanása képes új, stabil elemek létrehozására, és az ujjá születő csillagok egyre nagyobb rendszámú elemeket hoznak létre.

Hozzászóláshoz lépjen be!