Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 18. kedd
Bernadett
06:5117:18

Holnap
Zsuzsanna
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

A csillagászok között régóta ismert tény, hogy a Mars Phobos nevű holdja nem körpályán, hanem nagyon enyhe spirál pályán kering bolygója körül, évről-évre egyre közelebb kerülve anyabolygójához. Korábban azt gondolták a tudósok, hogy a hold a bolygó felszínébe fog csapódni, de egy új vizsgálat szerint, már előbb bekövetkezhet a végzete és gyűrűvé eshet szét.

A Marnak jelenleg két holdja van: a nagyobbik Phobos és a kisebbik Deimos. Előbbi, mindössze 6000km-re kering bolygójától, és egyre közeledik hozzá. Korábban úgy gondolták, hogy bizonyosan a bolygó felszínébe fog csapódni, de a legújabb vizsgálatok alapján, nagy esély van rá, hogy már a becsapódás előtt az árapályerők hatására széthullik, és gyűrű képződik belőle. Ez a gyűrű legalább 1 millió évig, más számítások szerint, akár 100 millió évig is megmaradhat a Mars körül.

A legfrissebb számítások szerint, mivel a Phobos anyaga nem tekinthető elég stabilnak, ezért már becsapódás előtt szét fog hullani mintegy 20-40 év millió év múlva, és a törmelékből gyűrű rendszer kialakulására lehet számítani.

Érdekesség, hogy a Föld holdja, a Hold évente mintegy 4-6cm-t távolodik bolygónktól, és a tudósok még csak kezdik vizsgálni, hogy ez miként hathat Földünkre. Egy bizonyos dolog viszont megállapítást nyert, hogy a szárazföldi élet nem alakulhatott volna ki a Hold nélkül, lévén annak hiányában elmaradt volna az ehhez szükséges óceáni árapály váltakozás.

Hozzászóláshoz lépjen be!