Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. április 7. kedd
Herman
06:1419:31

Holnap
Dénes
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

Az Európai Parlament 2018. június 15-i határozatában tűzte ki célul, hogy a kormányok irányítása alá eső költségvetési szervezetek, 100%-os állami tulajdonú cégek és az ezek tulajdonában álló társaságok esetében is ki kell szűrni a potencionálisan veszélyes szoftvereket, így az orosz Kaspersky Lab termékeit is. - Volt már gond orosz szoftverekkel korábban is.

Korábban is volt már gond orosz szoftverekkel, forrásokkal. Mint ismeretes korábban a Nemzeti Konzultáció online felületének készítésekor használták az orosz Yandex szolgáltatásait, amiről többen is úgy vélték, hogy az orosz kormánynak jelent.

Most a szintén orosz Kaspersky Lab termékei kerültek górcső alá, amiről szintén úgy gondolják, hogy indokolatlan adatgyűjtést folytat, amit adathalászati módszerekkel dolgoznak fel Oroszországban. Továbbá érdekes dolgokat vet fel, hogy rendkívül sok vírus esetén pont a Kaspersky jön ki elsőként megfelelő védelemmel, így szakmai körökben már sokszor volt téma, hogy bizonyos vírusok mögött pont ez a cég áll.

A Kormány az alábbi határozatot hozta:

A Kormány

1. egyetért az Európai Parlament 2018. június 15-én kelt határozatában foglalt azon törekvéssel, amely szerint szükséges a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és a 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok, valamint ezek 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságokban használt szoftverekre, informatikai és kommunikációs berendezésekre potenciálisan veszélyes programok és eszközök – így a Kaspersky Lab termékeinek – kiszűrése és elhárítása;

2. felhívja a minisztereket, hogy az 1. pont szerinti szervezetek esetében végezze el a szükséges felülvizsgálatot, és a megtett intézkedésekről tájékoztassa a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökét; Felelős: valamennyi miniszter, Határidő: 2018. október 15.

3. felhívja a belügyminisztert, hogy valamennyi új állami informatikai rendszer üzembe helyezése esetén gondoskodjon a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökének tájékoztatásáról, amennyiben az 1. pont szerinti potenciálisan veszélyes termék alkalmazására kerül sor. Felelős: belügyminiszter, Határidő: folyamatos.

Bár az országból nem tiltották ki a Kaspersky termékeit, ennek ellenére vélhetően az intézkedések okán a magánszektorban is meginog a bizalom a termékei iránt, így minden bizonnyal a társaság kivonul Magyarországról és az Európai Unióból.

Hozzászóláshoz lépjen be!