Üzemanyag: 95 - 362Ft/l     D - 396Ft/l          Valuta: EUR - 315,65Ft     USD - 280,50Ft     CHF - 278,30Ft          BUX - 40288,44pont

2019. október 20. vasárnap
Vendel
07:1617:55

Holnap
Orsolya, Orsika
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

Bejelentkező

A facebook elkezdte értékelni a felhasználókat, hogy mennyire megbízhatóan jelentik az álhíreket. Igen ám, de az ellenőrzés hátterében jelentős szerephez jut az emberi tényező, így a politikai semlegességéről eddig sem híres facebook csak abba az irányba tett lépést, hogy politikai céljait még gyorsabban tudja végrehajtani. Tény: a program már legalább 1 éve működik!

A rendszer működéséről elsőként a Washington Post számolt be, amit a facebook meg is erősített, annak működését a cég pozitívan látja az álhírekkel szembeni harcban. Az álhírekkel szembeni harcot nem lehet lekezelni, ugyanakkor fontos, hogy az ne a cenzúra eszközeként működjön, márpedig sajnos azt látni sok esetben, hogy a facebook bizonyos konzervatív politikai csoportok bejegyzéseit erőteljesen cenzúrázza.

A rendszer úgy működik, hogyha a felhasználók egy bizonyos tartalmat kellően jelentenek mint álhír, akkor azt a facebook egyik alkalmazottja megvizsgálja. Ha úgy ítélik meg, hogy a jelentett tartalom álhír, akkor azt eltávolítják, és a jelentők egy nagyobb "megbízhatósági" pontszámot kapnak, míg ha véleményük szerint nem álhír, akkor alacsonyabbat. Így, ha egy tartalmat több magas pontszámú felhasználó jelent álhírként, az akár automatikusan is törlődhet. - Jól látható, hogy a rendszer maximálisan alkalmas arra, hogy az a cenzúra eszközeként működjön, ami nagyon rossz irányba viszi az Internet világát.

A facebook álláspontja szerint, pont azért alkalmaznak emberi erőforrást is az álhírek szűréséhez, hogy a számítógépes rendszert ne lehessen kijátszani, ugyanakkor pont ez a tényező az, ami lehetővé teszi a politikai szűrést.

A Michigan Egyetem kutatói pont a napokban adták közre tanulmányukat, amiben az általuk készített mesterséges intelligencia 76%-ban tudta kiszűrni az álhíreket, szemben az emberi képesség 70%-ával.

Hozzászóláshoz lépjen be!