Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 27. csütörtök
Edina, Szvetlána
06:3417:32

Holnap
Ákos, Bátor
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

USA - A NASA kutatói kifejlesztettek egy hordozható, mobil atomreaktort, ami nagy segítségre lehet a Mars missziók küldetése során. A Mars missziók tervezésénél ugyanis az egyik legnagyobb problémát az okozta, hogy mivel biztosítsák a misszió energiaellátását, míg a szomszédos bolygón tartózkodnak. - A visszaút kérdése már-már megoldódni látszik.

A NASA által Kilopower-nek elkeresztelt mini atomreaktorok 1 vagy 10 kW teljesítményű áramot képesek előállítani, és ezt a teljesítményt 10 évig képesek biztonságosan a misszió tagjainak biztosítani. Az amerikai űrhivatal számításai szerint, 10 db 10 kW teljesítményű mini atomreaktor elegendő lenne a küldetés tagjainak energiaellátásához. Kompakt méretének köszönhetően könnyen szállíthatók, így nem okoz jelentős nehézséget az utazás során.

A Kilopower az urán atom égetéséből állít elő hőenergiát, és azt alakítják át elektromos energiává. Kevesebb mint 0,5 kilogramm urán képes akkora energiát biztosítani, mint 3 millió kilogramm éghető szén!

Lee Mason, a NASA fő energia- és energiatároló technikusa elmondta, hogy olyan áramforrást akarnak, amely képes megbirkózni a szélsőséges helyzetekkel is. Kiemelték, hogy ez a reaktor kissé másként működik, mint földi társaik, így a megolvasással és a sugárzással nem kell számolni, lényegesen biztonságosabb a működésük, ellenben lassabban nyerhető ki belőlük az energia.

A kísérletekkel előreláthatóan márciusban fognak végezni, és ha azok sikerrel zárulnak, akkor minden bizonnyal egy problémával kevesebbel kell számolni egy emberi Mars misszió esetében.

 

Hozzászóláshoz lépjen be!