Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 27. csütörtök
Edina, Szvetlána
06:3417:32

Holnap
Ákos, Bátor
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

BRÜSSZEL - Az Európai Unió Bíróságának egyik főtanácsnoka elmondta, hogy az internetszolgáltatók közvetlenül is felelősek a szerzői jogok megsértésében történő bűnrészességben, mivel azok nem blokkolják a torrent adatátvitelt és a torrent oldalak elérhetőségét. Ha ezt elfogadják, az az internet szabadságának végét is jelenti a jogvédelem mellett.

Az Európai Unió Bírósága jelenleg a legnépszerűbb torrentoldal, a Pirate Bayhez való hozzáférhetőséget vizsgálja. Ha a döntés kimondja, hogy az oldal szerzői jogokat sért, és ezért döntenek az oldal blokkolásáról az lavinát indíthat el, és további torrent oldalak blokkolásához vezethet.

Az ügyben egyébként a holland bíróság kérte ki az Európai Bíróság véleményét, ami arra irányult, hogy fel lehet-e lépni a hozzáférést biztosító internetszolgáltatókkal szemben is, vagy sem? Maciej Szpunar bírósági főtanácsnok szerint, az internetszolgáltatókat közvetlen felelősség terheli, ha az általuk biztosított internethasználat során szerzői jogsértést követnek el a felhasználók. Ez viszont azt jelentheti, hogy nem csak a torrent gyűjtőoldalakat, hanem magát a torrent adatforgalmat is blokkolnák az internetszolgáltatók.

A végleges döntést minden bizonnyal június közepén hozza meg az Európai Bíróság, de sajnálatosan látható, hogy az Európai Unió is elindulhat az Internet cenzúrázásának útján, ami korábban a szabadság színtere volt.

Felháborító ugyanakkor, hogy senki sem foglalkozik a tömegesen megjelenő álhíroldalak megjelenésével, amik sok esetben lényegesen nagyobb bűncselekményt követnek el, tekintve az uszítás, provokálás és egyéb pánikkeltés eszközét használva szereznek olvasókat, ami a legtöbb ország jogrendszere szerint bűncselekménynek minősül.

Hozzászóláshoz lépjen be!