Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 27. csütörtök
Edina, Szvetlána
06:3417:32

Holnap
Ákos, Bátor
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

Hazánkban is egyre inkább népszerűvé vált az ijesztő jelmezekben, amatőr maszkmesterek munkáiban való megjelenés. Mécsesgyújtás, horrorfilmbe illő alakok, csoki várás és temetőlátogatás, de mire is emlékezünk ebben a három napban és honnan származnak ezen szokások? 

A három napos megemlékezés első momentuma október 31-e, Halloween. Angolszász országokban terjedt el elsősorban, legnagyobb hagyománya Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban, Angliában, Írországban és Skóciában van, de az "elnyugatiasodás" okán már egyre népszerűbb az európai országokban is. Ősi kelta halotti kultuszhoz köthető, szimbóluma a töklámpás, melynek célja, hogy minél ijesztőbb formát alkossanak belőle, és a bejáratnál elhelyezve tartsa távol a rossz szellemeket. A gyerekek félelmetes jelmezbe öltözve kopogtatnak sorra és csokit, cukrot gyűjtenek, az ismert "Csokit vagy csalunk!" jelmondattal. Hasonlít a Magyarországon ismert betlehemezéshez. Hazánkban az ünnep 2000 körül jelent meg, de napjainkig megmaradt egy elő-farsangi felvonulásnak, leginkább divatból, mintsem valódi történelmi tudás birtokában megtartott hagyománynak. 

Mindenszentek az üdvözült lelkek emléknapja november 1-jén. A katolikus és ortodox keresztény egyházak ünnepe. 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először. A már megüdvözült lelkekért gyertyát, mécsest gyújtanak és az elhunytak sírjához látogatnak.

A Halottak napja nem összekeverendő a Mindenszentekkel. November 2-án, Halottak napjakor, a még nem üdvözült lelkekért, a tisztítótűzben lévőkért imádkoznak. A XIV. századtól az egész keresztény egyház átvette ezt a szokást. A halottak estéjén helyenként harangszó hallatszik.

Hozzászóláshoz lépjen be!