Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 27. csütörtök
Edina, Szvetlána
06:3417:32

Holnap
Ákos, Bátor
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

Faludy György, Kossuth-díjas költő, író, műfordító, több mint 100 hagyatékát, köztük kiadatlan erotikus és más témájú verseinek kéziratait, jegyzetfüzeteit, leveleti, személyes tárgyait, állami kitüntetéseit árverezik csütörtökön, a budapesti Pintér Aukciósházban.

Faludy Fanny, a költő özvegye elmondta, hogy nem igazak azok a pletykák, hogy nélkülözne, és emiatt a teljes hagyatékot elárverezné. Ugyanakkor az értékesebb darabok egyben tartásának érdekében, szükséges a hagyatékok egy részét elárvereznie, mert abból egy ideig fedezhető lesz a megmaradó hagyaték fenntartási költsége. Elmondta, hogy az árverés tárgyait képező elemeket úgy választotta össze, hogy a hagyaték minden részéből jusson egy-egy kisebb szelet a gyűjtőknek is.

Az költő özvegye hozzátette, igazak azok a hírek, miszerint 11 millió forinttal tartozik a Faludy György Irodalmi és Művészeti Alapítvány a ferencvárosi önkormányzatnak, amiért az felmondta a bérleti szerződést, és a bírósághoz is fordult. Ugyanakkor, az alapítványnak mindig csak annyi pénze volt, amit ő maga beletett, holott ez a magyar állam kötelessége lenne. Sajnálatos módon a múzeum Faludy György halála után 9 évvel, még mindig nem nyitott meg, ugyanakkor a hagyatékokat kultúrált környezetben szükséges tárolni, hogy azok ne sérüljenek.

A Faludy György Irodalmi és Művészeti Alapítványnak, ami 2008-ban jött létre, az lenne a feladata, hogy létrehozzon és fenntartson egy emlékszobát, ahol megtekinthetőek az író hagyatékai állandó és időszaki kiállítások keretei között. Az emlékszobát eredetileg egy olyan vendéglátó tevékenységet végző társasággal kívánték létrehozni, aki vállalta volna, hogy a hagyatékok közelségében rendszeresen szervezett volna iró-olvasó találkozókat, irodalmi esteket, rendhagyó irodalomórákat, de ez sajnos nem valósult meg.

Felmerült, hogy esetleg a Petőfi Irodalmi Múzeumba vinnék át a hagyatékokat, de helyhiány miatt, sajnos az sem tudja fogadni a tárgyakat és emlékeket.

Az árverésen a licitek 5 ezer és 1,5 millió forint közötti kikiálltási árról indulnak:

  • Legalacsonyabb kikiáltási ára Faludy bordó teásbögréjének van, aminek licitálása 5000 forintról indul.
  • Kék sétaesernyője 10 ezer forinttól,
  • Nádszéke 20 ezer forinttól kelhet el.
  • A költő 1994-ben átvett Kossuth-díját 1,5 millió forinttól,
  • A díszdoktori címről szóló oklevélét 900 ezer forinttól,
  • Az 1975 és az 1956 című verseinek autográf tintaírású kézirata 70-70 ezer forinttól cserélhet gazdát.
  • Kiadatlan erotikus verseinek 1940-es kötete 500 ezer forinttól,
  • A Pokolbéli víg napjaim II. című könyv kéziratfoszlányai és jegyzetei 500 ezer forinttól,
  • A Fannynak/Fannyhoz című utolsó versének autográf ceruzaírású vázlata 250 ezer forinttól kelhet el.

Hozzászóláshoz lépjen be!