Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 27. csütörtök
Edina, Szvetlána
06:3417:32

Holnap
Ákos, Bátor
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

LOS ANGELES - Nemes Jeles László vehette át Los Angelesben Helen Mirrentől a legjobb idegennyelvű film kategóriában a Golden Globe-díjat. A kétszeres Golden Globe-díjas színésznő maga is kiemelte, hogy ez az első alkalom, hogy egy magyar film kaphatta meg ezt a rangos díjat. Már most nincs olyan földrész, ahol ne játszanák a Saul fiát.

A rendező, köszönőbeszédében elmondta, hogy a holokauszt nem egy absztrakt dolog. Nem az volt a célja, hogy egy újabb holokauszt filmet készítsen, hanem az volt a célja, hogy egy ember egy napját bemutassa. Szerette volna, ha az arc, mindenkiben megmarad, és ezt a kritikusok alá is támasztották: Mindegyikükben mély nyomot hagyott a film, és ezért is érdemelte meg a díjat!

A díj átadásánál, köszönőbeszédében Nemes Jeles László köszönetet mondott a stábnak, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának. Mint a rendező a beszédében fogalmazott:

A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni.

A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe.

A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot!

A Saul fia a Mustang című francia, az El Club című chilei, a Legújabb testamentum című belga-francia-luxemburgi és a Miekkailija című finn-német-észt filmmel volt versenyben.

A magyar film esélyes arra, hogy jelöljék Hollywood legrangosabb elismerésére, az Oscar-díjra. Az amerikai filmakadémia csütörtökön ismerteti a jelölteket.

 

Hozzászóláshoz lépjen be!