Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. március 28. szombat
Gedeon, Johanna, Hanna
05:3418:16

Holnap
Auguszta
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

ROMÁNIA - Székelyföld autonómiai törekvéseivel kapcsolatban, egy hete nyilatkozott úgy Mihai Tudose, a román miniszterelnök, hogyha tömegével kerülnek ki a székely zászlók Románia területén, akkor mellette fognak lógni a felelősök is. Ezt lehet úgy is érteni, hogy azok, akik kitűzték, vagyis a székelyek; de úgyis, ahogy magyarázta, hogy a rendőrök, akik nem akadályozták meg.

Mostanra azonban teljesen mindegy is a magyarázkodása, sőt talán még nagyobb gödörbe lökte magát a magyarázkodásával, tekintettel egy miniszterelnök sem kisebbségeinek, sem pedig saját hivatalnokainak, rendőreinek az akasztásával nem fenyegetőzhet.

Gyakorlatilag pár nap leforgása alatt, teljes Romániát sikerült maga ellen uszítania, mivel bár sokan nem tudják, de nagyon sok román is örülne neki, ha Erdély először autonómiát kapna, majd függetlenedhetne Romániától. - Az más kérdés, hogy a románok közül ezt nyíltan még kevesen, de egyre többen vállalják fel. Ennek tükrében látható, hogy a székely autonómiáért küzdő személyek lógatásával sem csak a magyar ajkúakat uszította magára Tudose.

Azonban még nagyobb etikai gödörbe lökte magát a magyarázkodásával, tekintettel megijedt attól, hogy egy kisebbség akasztása adott esetben komoly diplomáciai vitát robbanthat ki, így azt nyilatkozta, hogy a "felelősök" alatt a saját hivatalnokait, és így rendőreit is érti, akik engedik, hogy a székely zászlók kikerüljenek Románia szerte. - Ezzel viszont saját rendőreinek akasztását helyezte előtérbe, aminek rendes jogállamban természetes velejárója, hogy a nép a saját rendőrsége oldalára áll, és elítéli a kijelentő személyét, jelen esetben Románia miniszterelnökét.

 
A román parlamentre is kikerült a székely zászló

Fentiek miatt tehát már nem is meglepő, hogy a 2016. decemberi választások győztes politikai ereje, a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága hétfő esti ülésén megvonta Tudosétól a politikai támogatását, és ez egyenes út volt arra, hogy Tudose bejelentse a lemondását. Tudose azonnali hatállyal távozott, így az új miniszterelnök kinevezéséig sem marad ügyvezető sem, helyét a miniszterelnök helyettes, Paul Stanescu veszi át az új miniszterelnök kijelöléséig.

Hozzászóláshoz lépjen be!