Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. március 28. szombat
Gedeon, Johanna, Hanna
05:3418:16

Holnap
Auguszta
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

BRÜSSZEL - Az Európai Bizottság javasolja a jelenleg határ ellenőrzést végző országoknak, hogy tekintettel a külső határok védelmének javulására, 6 hónapon belül szüntessék azt meg. Amennyiben szükségesnek tartják, a határvidékeken alkalmazzanak ugyan fokozottabb rendőri ellenőrzést, de a tényleges határ ellenőrzéstől tekintsenek el.

Frans Timmermans szerint:

A közös erőfeszítéseinknek köszönhetően külső határaink már erősebbek és biztonságosabbak. Közös munkával elérhető, hogy egyszerre élvezzük a biztonság és a szabad mozgás előnyeit. Ez azt jelenti, hogy 6 hónapon belül visszatérünk a teljeskörű, belső határellenőrzések nélküli schengeni rendszerhez.

Fentieknek megfelelően az Európai Bizottság a mai nap folyamán azt javasolta Ausztria, Németország, Dánia, Svédország és Norvégia számára, hogy 6 hónapon belül szüntessék meg a belső, schengeni-határaik mentén az ideiglenes határellenőrzést.

Ez azt is jelenti, hogy fél éven belül újra megszűnhet a határellenőrzés többek között Hegyeshalomnál is.

A javaslat mögött az Európai Unió határellenőrzési szigorítása, és részben a kerítésnek köszönhető csökkenő migrációs nyomások állnak.

Frans Timmermans és az Európai Bizottság javaslata teljes mértékben megegyezik a magyar kormány javaslatával, miszerint a schengeni külső határokat kell rendkívül szigorúan ellenőrizni, míg a belső határokat a belső szabadság jegyében teljesen átjárhatóan kell tartani.

 

Hozzászóláshoz lépjen be!