Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 27. csütörtök
Edina, Szvetlána
06:3417:32

Holnap
Ákos, Bátor
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

BELGRÁD - Több száz migráns torlódott fel Szerbiában. Arra várnak, hogy folytathassák útjuka Horvátország felé, hogy Szlovénián át Ausztriába juthassanak. A Blic című belgrádi napilap internetes portálja számolt be róla, hogy vasárnap délelőtt mintegy 20 autóbusz várakozott arra, hogy beengedjék őket Horvátországba.

A szerb-horvát határon tapasztalható torlódást az okozza, hogy Magyarország lezárta a szerb-magyar zöldhatár után a horvát-magyar zöldhatár is. Emiatt Horvátország életbe léptette az úgynevezett C-tervet, vagyis Magyarország helyett, Szlovénia felé irányítják buszokkal a migránsokat. Szlovénia ugyanakkor csak napi 2500 migránst tud fogadni, ami jelentősen lelassította a bevándorlók mozgását.

A migránsok egyelőre legfeljebb pár napot tartózkodnak Szerbiában, de az ország felkészült arra az esetre is, ha jelentősen meghosszabbodna az itt-tartózkodási idő - jelentette ki Nenad Ivanisevic szerb szociálisügyi államtitkár vasárnap a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS). Korábban a szerb erők az érkező migránsokat azonnal továbbították Magyarország felé.

A szerb vezetés szerint, a magyar-horvát és a magyar-szerb határon felállított kerítés nem jelent megoldást, mert szerintük azok nem tudják megállítani az Európai Unióba igyekvő migráns tömegeket, csupán kis mértékben módosítja azok útvonalát.

A legfrissebb adatok szerint Szerbiában az idei esztendőben több mint 230 ezer migránst regisztráltak, a legtöbbet a szerb-macedón határon található Presevóban.

Hozzászóláshoz lépjen be!