Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 27. csütörtök
Edina, Szvetlána
06:3417:32

Holnap
Ákos, Bátor
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

HORVÁTORSZÁG-SZLOVÉNIA - A szerb-magyar határhoz hasonló események zajlottak le éjjel a szlovén-horvát határon. Szlovénia és Horvát ország is kerítést, kordont állított, és több száz migráns ragadt a két ország közötti senki földjén. A migránsok egy ideig türelmesen várakoztak, majd erővel próbáltak bejutni Szlovéniába. A szlovén erők, könnygázt is bevetettek.

Az abszurd helyzet az után állt elő, hogy a Szlovénia és Horvátország között megszületett megállapodás ellenére a horvát fél 2500 migráns helyett, több mint 5000 főt szállított a közös határra. Mivel a szlovén fél ekkora mennyiségű bevándorlót képtelen volt egyetlen nap alatt regisztrálni, megakadályozandó az illegális belépést a schengeni övezetbe, a határőrizetet kerítéssel is megerősítette. Ugyanakkor Horvátország kordonokat állított, hogy a tőle már kiléptetett migránsok ne tudjanak visszamenni az ország területére.

Az eset miatt, a menekültek fél napot várakoztak hidegben és esőben békésen a két ország közötti senki földjén, miközben egyszer 1 órára megnyitották a lezárt határt. Mikor a menekültek meglátták, hogy a határ szlovén oldalára buszok érkeznek, megrohamozták a határt záró kerítést és a röszkei esethez hasonló események zajlottak le: a migránsok a kerítés felé adták a gyerekeket, miközben erővel próbáltak eljutni. Ennek hatására a szlovén erőknek könnygázt is be kellett vetniük.

A szlovén erők jelezték, hogy először a gyermekeket és nőket szállítanák el, de ezt sokan nem vették figyelembe, emiatt jelentős tolongás alakult ki a határon.

Közben: Közösen épít kerítést Lettország és Fehéroroszország is a közös határukon, mivel itt is egyre fokozódik a migráns helyzet. Azt remélik, hogy ezzel csökkenteni tudják a nyomást, és már Fehéroroszországba is kevesebb bevándorló érkezik, ha onnan nem tudnak tovább menni.

 

Hozzászóláshoz lépjen be!