⛽ 95 - 570Ft/l     D - 553Ft/l   -   💱 EUR - 371,66Ft     USD - 338,52Ft     CHF - 379,55Ft   -   📈 BUX: 46331,46pont

Aláírták: A 4iG a magyar állammal megveszi a Vodafone-t

MAGYARORSZÁG - Befejeződött az átvilágítás, ami szerint 660 milliárd forint az értéke a Vodafone magyarországi leányvállalatának, és ez alapján vásárolja fel a 4iG és a magyar állam. De a forrást szinte teljes egészében a magyar állam biztosítja.

A szövevényes céghálókon keresztük végül a magyar államhoz és a kormányközeli 4iG-hez kerülő magyarországi Vodafone-nak ténylegesen 51%-ban a 4iG tulajdonában lévő Antenna Hungária lesz a tulajdonosa, míg 49%-ban az állam tulajdonában lévő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz a tulajdonosa. Az 51%-os tulajdonrésszel a 4iG közvetett irányító befolyást, míg a 49%-os tulajdonrésszel a magyar állam közvetett befolyást szerez, a jelenleg 2. legtöbb előfizetővel rendelkező telekommunikációs cégben.

Az ügylet érdekessége, hogy a felvásárlástól az MFB-n keresztül az államtól vett fel hitelt a 4iG 425 millió forint értékben, ami 170 milliárd forintot tesz ki. Vagyis, a 4iG a felvásárlásból ráeső 336,6 milliárd forintnak még a felét sem tudta kifizetni saját tőkéből. A hitelre a magyar állam 80%-ig visszavonhatatlan kézfizető kezességet vállalt az MFB felé. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Vodafone több mint 75%-át fizette ki a magyar állam, 49% tulajdonrészért cserében.

A felvásárlás ezen felül is további kérdőjeleket vet fel, tekintve a 4iG-nak 25%-os tulajdonrésze van a Yettelben, illetve 100%-os tulajdonosa a magyarországi DIGI-nek, aminek már csak licenszeli a nevét az eredeti erdélyi tulajdonosoktól. Így tehát egyértelműen újra 3 szereplősre csökken a magyar mobilpiac, ami a verseny csökkenését, és így hosszútávon az árak emelkedését fogja eredményezni.

Egyetlen versenyhatóság sem adhatna engedélyt arra, hogy 4 szolgáltató közül 3 szolgáltatóban legyen jelentős tulajdonrésze egy társaságnak, különösen úgy, hogy abból kettő felett teljes irányító része van. Minden bizonnyal ez a magyar versenyhatóságon sem ment volna át, így a Kormány gyorsan elébe ment a dolgoknak: A Magyar Közlöny hétfői számából kiderült, hogy az Orbán Viktor által jegyzett rendelet szerint nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a kormány a Vodafone tulajdonváltását. Ennek vonzataként, a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatja a felvásárlást.

Megjegyzendő, hogy a DIGI korábban arról volt híres, hogy agresszív árpolitikájával jelentősen a versenytársak árai alá célozta be szolgáltatásait, amivel az előfizetők némileg rosszabb minőséget kaptak. A 4iG általi felvásárlást követően viszont több lépcsőben, de azonnali áremelésekbe kezdett a DIGI, ami érinti a telefonszolgáltatás, az internethozzáférés és a kábeltévé szolgáltatások drasztikus áremeléseit is. Ez semmiképp sem jó előjel az előfizetők számára.

  • Találatok: 487