Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 27. csütörtök
Edina, Szvetlána
06:3417:32

Holnap
Ákos, Bátor
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

Az Facebook-on elkezdett terjengeni egy részletes tényfeltáró írás az ukrán nyugdíjasok magyarországi nyugdíjáról, tekintve a DK elnöke felszólította a magyar kormányt, hogy ezt szüntesse be, és ez minden bizonnyal a kettős állampolgárság miatt van. - Nos: Nem amiatt van, ellenben Gyurcsány Ferenc érdeklődhetne az elvtársaitól. Hogy miként lehetne megszüntetni? Ez jó kérdés!

Az írás eredeti szerzőjét nem sikerült felderítenünk, így az egyik terjesztőtől kértünk engedélyt, az írás változtatás nélküli leközlésére, mivel rendkívüli mód tanulságos:

Csakhogy Mindenki tisztán lásson:

– Ukrajna és Magyarország között érvényben van az egykori Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság által 1963. július 1-jén kelt „Együttműködés a szociális ellátás területén” című szerződés. A Szerződés 4. cikkelye 1. pontja szerint a szociális ellátás minden típusa, melyeket a Szerződés magában foglal, annak az országnak a törvényi előírásai szerint történik, mely területén állandó lakhely szerint él az adott állampolgár.

A Szerződés 9. cikkelye kimondja, hogy az öregségi, rokkantsági (többek között munkahelyi baleset vagy szakmai megbetegedés) vagy özvegyi nyugdíj megítélése és folyósítása az adott ország törvényi előírásai szerint a szociális ellátási hatóság által történik azon szerződő fél részéről, melynek területén állandó bejelentett lakhellyel rendelkezik az ügyfél a nyugdíj kérelmezésének időpontjában.

Abban az esetben, ha a nyugdíjas átköltözik a másik szerződő fél területére, a nyugdíj folyósítását a lakhelyváltoztatás dátumát követő hónap első napjától megszüntetik. A szerződő fél erre hivatott szerve, mely területére átköltözött a nyugdíjas, biztosítja a nyugdíjat az átköltözés után a saját törvényi előírásai szerint és a saját forrásaiból, az átköltözés dátumát követő hónap első napjától. A nyugdíjra való jogosultság nem változik, ha ilyen típusú nyugdíj szerepel a befogadó fél törvényi előírásai között. Ha a nyugdíjra való jogosultság egy bizonyos korhatárhoz van kötve, a nyugdíjat attól a dátumtól folyósítják, mikor a kérelmező elérte a korhatárt, mely annak a szerződő félnek a törvényi előírásai szerint létezik, mely területére átköltözött.

– Nem titok, hogy a kárpátaljai magyarok többen éltek az egyszerűsített honosítás adta lehetőséggel és vették fel a magyar állampolgárságot. Van-e ezzel kapcsolatban valamilyen egyszerűsítés a magyarországi nyugdíj megítélésekor?

– Az egyszerűsített honosításról szóló törvény semmilyen formában nem befolyásolja a két ország között hatályos szerződést, mely nem az állampolgárság szerint állapítja meg a nyugdíjra való jogosultságot, hanem az állandó lakhelyhez köti ennek megítélését és folyósítását.

– Időnként felröppennek olyan híresztelések, hogy az egykori ukrán állampolgá­roknak, akik Magyarország területén laknak, a nyugdíjat Ukrajna folyósítja. Igazak-e ezek az információk?

– Ezek a híresztelések egyáltalán nem felelnek meg a valóságnak, mivel az idézett szerződés 9. pontja szerint a nyugdíjat azon szerződő fél szociális ellátó szerve folyósítja és finanszírozza, mely ország területén állandó jelleggel él a nyugdíjas. Tehát az Ukrajnából áttelepült állampolgárok számára, akik Magyarországon élnek, a nyugdíjat kizárólag a magyarországi szociális ellátó szerv fizeti és finanszírozza.

A szerződést tehát pont a Gyurcsány Ferenc egykori pártjának elődje, az MSZMP kötötte a Szovjetunióval. A kérdés viszont jogos: Miként lehetne ebből kilépni?

A válasz már előkészítés alatt áll: A korábbi megállapodás értelmében a nyugdíjat Magyarország és Ukrajna közül annak kell állnia, amely ország területén állandó jelleggel él a nyugdíjas. Ugyanakkor már előkészítésre került és aláírásra vár egy olyan javaslat, ami a nyugdíj megosztását biztosítja, így mindegy, hogy mely országban van állandó lakcíme a nyugdíjasnak, annak arányában kapja abból az országból a nyugdíját, amilyen arányban a két országban dolgozott.

A fentit egy példán bemutatva: ha egy ukrán nyugdíjas, 40 évet dolgozott Ukrajnában és 10 évet Magyarországon, akkor csak a 10 évnyi magyarországi munkája után kaphatna magyar nyugdíjat.

A kérdés már csak az, hogy az 1963-as, Magyarországra nézve rendkívül kedvezőtlen szerződést, milyen hatállyal lehet érvényteleníteni?

Hozzászóláshoz lépjen be!